Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELJKO OSTOJIĆ Besmisleno je što zbog 50 klubova i stotinjak svadbi ugrožavamo cijelu turističku sezonu

veljko-ostojic

U povodu drastičnog rasta broja novozaraženih u Hrvatskoj, Glas Istre razgovarao je s direktorom Hrvatske udruge turizmaVeljkom Ostojićem. Gospodin Ostojić, bivši ministar turizma, vrlo je precizno objasnio zašto sadašnja Vladina politika nečinjenja ugrožava špicu turističke sezone.

“Moramo hitno riješiti sadašnji problem jer nema nikakve sumnje da će mnogi pokušati iskoristiti naše greške i naše slabosti, budući da žele zadržati svoje građane doma. Naše glavne emitivne destinacije turistički prihod koji bi išao nama žele preusmjeriti u svoja gospodarstva. A jasno je da se nama ovaj čas događaju stvari koje nisu dobre za turizam i koje se iskorištavaju protiv nas, od strane pojedinih država i pojedinih stranih medija,” kaže jedan od najboljih hrvatskih poznavatelja turističke industrije. “Vidljivo je da je nova epidemija nastala dolaskom ljudi s istoka, što znači da treba promijeniti režim na granici. Vidljivo je da se virus širi iz noćnih klubova i s vjenčanja. Sve te i slične izvore treba staviti pod kontrolu. Turizam je sektor koji u normalnim okolnostima radi oko 30 milijardi kuna prometa godišnje. Turizam i ugostiteljstvo i u ovim uvjetima smanjenog prometa puno znače za državni proračun i za sve građane ove zemlje. Od turizma u Hrvatskoj živi oko 330 tisuća ljudi, od čega je 110 tisuća zaposleno izravno u turizmu a 220 tisuća u ovisnim djelatnostima. Hoćemo li zbog noćnih klubova i vjenčanja ugroziti egzistenciju svim tim ljudima? Meni je jasno da i industrija evenata mora od nečeg živjeti. Međutim, ona je jedan do najvećih izvora zaraze. Pa, ako ih treba obeštetiti, neka to država napravi. Ali zaista ne smijemo zbog pedesetak noćnih klubova i stotinjak svadbi ugroziti sve što imamo u turizmu,” tvrdi Veljko Ostojić.

Kad je riječ o graničnom režimu, direktor Hrvatske udruge turizma jednako je jasan: “Najviše naših gostiju dolazi iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Stoga moramo slijediti epidemiološke mjere koje su te zemlje uvele. Ne smijemo im davati povod, kao što se sada dešava, da nam drže lekcije o tome kako se moramo ponašati. ” izjavio je Ostojić. Ostojićeva je poruka jasna: Hrvatska nije smjela otvoriti granice prema Bosni i Srbiji. Vlada je morala zatvoriti noćne klubove čim je postalo jasno da su oni izvori zaraze i  zabraniti svadbe čim se vidjelo da su svadbe izvor zaraze .

Da je Vlada sve to poduzela, sad ne bismo imali troznamenkaste brojeve zaraženih i ne bismo ugrozili najvažniji gospodarski sektor u ovoj zemlji. No, Vlada nije htjela i još uvijek ne želi povući te poteze. Utoliko je Vlada izravno dogovorna za eksploziju epidemije i za sve njene posljedice.

Foto/YouTube screenshot

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.