Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Miraval Rose sve je bolji otkad su se Jolie i Pitt rastali

Angelina Jolie i Brad Pitt vjenčali su se na veličanstvenom provansalskom imanju Miraval, koje je i ranije zauzimalo vidljivo mjesto u ikonografiji popularne kulture: prije mnogo godina ondje su Pink Floyd snimali svoje preduge i dosadne albume (da ne bi bilo zabune, jako volimo Pink Floyd iz vremena Syda Barreta).

Jolie i Pitt angažirali  su uglednu vinsku obitelj Perrin, da im proizvodi vino s Miravala. Perrini su u svijetu vina najpoznatiji po genijalnom ronskom  Chateau de Beaucastelu.

Miraval Rose odmah je postao jedno od jačih svjetskih trendovskih vina, kako zbog vlasnika, tako i zbog promoviranja novog stila rosea.  Radi se o broseu, blijedom i posve suhom roseu. Miraval pratimo od prve berbe prije šest ili sedam godina, i dosad još nismo probali lošu bocu.

No, otkako su se Jolie i Pitt rastali, Miraval Rose postao je još impresivniji. To osobito  vrijedi za berbu 2019. koja je nedavno došla u Hrvatsku. Miravalov blijedoružičasti cuvee grenachea, cinsaulta, syraha i vermentina suh je kao barut, tvrde, skoro rizlingovske strukture s blagim aromama šumskih jagoda, limuna, papra i bijelog cvijeća, i s vrlo mineralnim, doslovno  slanim završetkom.

U zadnjih smo par tjedana popili barem pet buteljki Miravala iz 2019.  Išao je odlično uz sirovu tunu u Ikadoru, uz Tekkin dostavni nigiri s bijelom ribom kod nas doma, uz ratatouille s bijelim patlidžanima koji smo skuhali prije par dana, i uz mozzarellu s bosiljkom.

Ne sumnjamo da bi jednako dobro išao uz pljeskavice, teleće kotlete, pečenu tunu ili velike ljetne salate. Kad na stolu imate vino s tako idealno pogođenim odnosom čvrste strukture, voća i svježine, food pairing je dječja igra. Miraval u Hrvatskoj distribuira zagrebački Vivat, koji je ove godine uvezao i Studio Rose, sasvim korektan mali Miraval.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.