Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo novu Fakinovu malvaziju La Prima. Ima 15 posto alkohola, a pije se lako kao da ima 12 posto

la-prima-2018

“Vidite onaj položaj lijevo, prema velikom drvetu. S tog malog položaja dolazi grožđe za La Primu,” pokazivao nam je Marko Fakin dok smo sjedili na terasi njegove konobe na motovunskim zidinama. Zatim smo, naravno, probali novu La Primu iz 2018. godine. La Prima iz 2015. podsjetimo, prva Fakinova osvajačica je Decanterove zlatne medalje, sa 96 bodova.

Ta je berba bila nefiltrirana, pa je vino pri dnu boce imalo izgled i teksturu soka od marelice, što je nekim kupcima smetalo. Decanterovim sucima, a i nama očito nije. Naprotiv. La Prima iz 2018. vino je goleme snage, za koji su zasluže pčele. Naime, gospodin Fakin La Primu proizvodi od oko pet tona grožđa, koje se bere vrlo kasno, u listopadu. Preklani su, međutim, ose napale i izbušile dio bobica a nakon njih su došle pčele, popile sok i prirodno povećale koncentraciju. Fakinu su ostale samo tone grožđa. Ali, kakvog grožđa!

la-prima

La Prima iz 2018. ima više od 15 posto alkohola, više od 30 grama ekstrakta dovoljno kiseline da se pije sasvim lako, kao da sadrži tek 12 posto alkohola. Bouquet pršti vrlo zrelim žutim i tropskim voćem (marelice, dinje, mango) ali se osjete i tipične nijanse motovunske malvazije. Tekstura je uljasta, gotovo posve glatka. La Prima iz 2018. senzacionalno je vino koje bi trebalo jednako uspješno funkcionirati na natjecanjima i u ozbiljnoj gastronomiji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.