Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na tržište je izišla prva papirnata boca za vino na svijetu

papirnata-boca-vino

Vinska industrija već neko vrijeme priča o papirnatoj boci Frugalpac, popularnijoj kao Frugal Bottle, Štedljiva boca. Boca od recikliranog papira ima svega 83 grama što bitno smanjuje trošak transporta, iznutra je obložena plastičnim slojem koji se može reciklirati. Iako nije potpuno bez plastike, proizvođač boce Intertek tvrdi da Frugalpac ima šest puta manji ugljični otisak od staklenih boca i koristi 77 posto manje plastike nego što se koristi za plastičnu ambalažu.

papirnata-boca-vino-1

Što se vina tiče, funkcionira kao bag-in-box pakiranje. Korištenje papirnatih bocama za vino “aktivno razmatraju” neki veliki britanski trgovački lanci, tvrti Intertek, a na tržište je s njima prva izišla talijanska vinarija Cantina Goccia. Oni su u Štedljivu bocu ove godine buteljirali svoj sangiovese 3Q iz 2017. godine koji je u prethdonim berbama dobivao Decanterove medalje.

“Svi koji su isprobali naše boce su oduševljeni, “ rekao je za Decanter direktor Frugalpaca Malcolm Waugh, “Osim što je ekološki superiorna, njen veliki adut je izgled i osjećaj koji imate kad je koristite, koji se ne može usporediti ni sa čim na tržištu.” Proizvođači šansu za Frugalpac zasad vide na tržištu lakših, jeftinijih “piknik” vina ali i kod vinara specijaliziranih za prirodna i biodinamička vina, a promoviraju je i kao atraktivniju manju verziju bag-in-boxa. 

frugalpac-1

Ova vrsta ambalaže polako privlači pažnju industrije pića. Danska pivarska grupa Carlsberg lani je objavila dva prototipa svoje nove Green Fibre Bottle, prve paprinate pivske boce na svijetu. Inovaciju su objavili na C40 svjetskom summitu gradonačelnika u Kopenhagenu. Dva su prototipa napravljena od drvenih vlakana iz održivih izvora, mogu se potpuno reciklirati, a pivo drže zahvaljujući tankim biorazgradivim polimernim folijama kojima su boce obložene iznutra. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.