Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto je Murter morao u karantenu a Đakovo ne mora, i kako nova epidemija utječe na turizam?

zimmer

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK, prošlog je tjedna u Novom listu upozorila da su počeli stizati otkazi rezervacija za samu špicu sezone: ”Imamo vjerne goste, ljude koji su zaista željeli doći na Jadran i koji su do zadnjeg časa držali rezervacije. Međutim, kako se situacija s koronom ne popravlja, i kako se približavaju termini njihova dolaska u srpnju i kolovozu, ti su gosti počeli otkazivati rezervacije. To vrijedi čak i za Slovence,” kaže gospođa Nimac Kalcina. Riječ je o jednom od rijetkih upozorenja o efektu nove epidemije na hrvatski turizam.

Dok ministar turizma i drugi političari govore o solidnim brojkama i gužvama na granicama,-što je u redu jer treba isticati pozitivne trendove, gotovo nitko ne spominje iznimno važnu činjenicu da ponovo dolazi do otkaza rezervacija zbog straha od korone. Kako zbog straha od korone u Hrvatskoj, tako i zbog bujanja zaraze u emitivnim zemljama poput Češke, koja je u zadnjih nekoliko dana zabilježila velik broj novih slučajeva Covida-19.

Hrvatska Vlada, pa tako i Nacionalni stožer kao Vladino tijelo, odlučila je, čini se, potpuno ignorirati novu epidemiju. Osim poziva građanima da nose maske i da  održavaju distancu te nekoliko mjera koje se tiču bolnica i Domova umirovljenika, Vlada nije poduzela baš ništa vidljivo protiv nove epidemije. Najdrastičniji primjer politike nečinjenja jest situacija u Đakovu, gdje Vlada ne želi proglasiti karantenu premda ondje imamo skoro stotinjak zaraženih, dok je, primjerice, Murter bio u višetjednoj karanteni s 28 zaraženih.

Zašto, dakle, pravila koja su vrijedila za Murter sada ne vrijede za Đakovo, iako se radi o potpuno istom postotku zaraženih stanovnika (s tim da taj postotak u Đakovu stalno raste)? Zato što su odluku o karanteni na Murteru donijeli epidemiolozi, a odluku o neproglašavanju karantene za Đakovo isključivo političari, pa je tu odluku jučer priopćio sam predsjednik Vlade, a ne ministar zdravstva ili bilo koji od Vladinih epidemiologa.

Razvidno je da Vlada ne želi poduzeti ni jedan restriktivni potez prije nedjeljnih parlamentarnih izbora kako ne bi ugrozila ionako poljuljani rejting vladajuće stranke. E sada, ako Vladina politika nečinjenja dovede do daljnjeg bujanja zaraze i do eksponencijalnog rasta broja oboljelih, bojimo se da bi se rezervacije mogle početi masovno otkazivati, i da bi cilj od trideset posto lanjske sezone mogao postati nedostižan. Nadamo se, naravno, da se to neće dogoditi i da je to samo najgori scenarij. No, budući da otkazi za srpanj i kolovoz već sada stižu, ni taj se scenarij ne može isključiti ako se stanje epidemije u Hrvatskoj nastavi pogoršavati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.