Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Premda bilježi najbolje turističke rezultate u Hrvatskoj, Rovinj je danas bio zimski prazan

U Hrvatskoj se prošli vikend odmaralo više od 306 tisuća turista, od toga 255 tisuća stranaca. Uvjerljivo najposjećenija destinacija bila je Istra, s oko 97 tisuća turista, najviše Nijemaca. U Istri je, pak, najposjećeniji Rovinj, lanjski hrvatski šampion turizma s više od četiri milijuna noćenja.

Premda su brojke za vikend zaista dobre, samo 37 posto lošije od lanjskih brojki za isto razdoblje, Rovinj je danas gotovi  prazan.

Ovaj tekst pišemo na terasi našeg omiljenog hotela Adriatic u najstrožem centru grada (posluga je znatno profesionalnija nego lani). Terasa je u dubokom hladu, puše osvježavajući vjetar, ali na cijelom tom lijepom prostoru kraj mora, sa šezdesetak mjesta, sjedi  nas točno petero, raspodijeljenih  na tri stola.

Na trgu ispred nas nema gotovo nikoga, kao ni na gradskoj tržnici legendarnoj po prilično divljim cijenama. Većina trgovina radi, ali   one bolje, u shopping arkadi luksuznog hotela Grand Park, proglasile su čudno radno vrijeme od 10 do 16 sati, a neke ne rade ponedjeljkom.

Terase i šetnica ispred Grand Parka također djeluju pomalo pusto, kao i većina  mgradskih kafića. Ok, znamo da će Rovinj  navečer zaživjeti, ali zaista se ne možemo sjetiti ovako pustog kasnolipanjskog popodneva u glavnom gradu istarskog turizma.  

A u Rovinj dolazimo neprekidno najmanje 22 godine. Dobri  statistički podaci jednako su točni kao i naši dojmovi i činjenice o ultrakratkom  radnom vremenu butika u Grand Parku, koji su lani bili otvoreni najmanje do deset navečer. O čemu se onda radi? Čini se da hrvatski turizam, zasad, funkcionira preko vikenda. Tek ćemo idući tjedan vidjeti jesmo li se vratili u donekle normalan ljetni turistički ritam.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.