Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Robert Parker ušao je u Decanterov Hall of Fame

parker-michelin

Legendarni vinski kritičar Rober M. Parker Jr, osnivač The Wine Advocatea i autor skale od 100 bodova koja se danas rutinski koristi za ocjenjivanje vina, pridružio se prestižnim imenima Decanterovog Hall of Fame. 

‘Njegovo pisanje povećavalo je prodaju u vinskim regijama, dizalo cijene, dizalo očekivanja, ohrabrujući stalni rast kvalitete,” napisao je Decanterov kolumnist Andrew Jefford u uvodu intervjua koji je s Parkerom radio za idući broj Decantera. 

Parker je o vinu počeo pisati krajem 70-tih kao kritičar za The Baltimore-Washington Wine Advocate, koji je godinu kasnije preimenovao u The Wine Advocate. Vinima se počeo baviti kao student, nakon što je 1967. prvi put posjetio Alzas. Profesionalno se vinskoj kritici posvetio tek nakon što je diplomirao pravo u Baltimoreu.

Parker se proslavio 1982. na bordeaux en primeuru kojemu je, suprotno mišljenju većine vinske javnosti dao vrlo visoke ocjene, koristeći svoju bodovnu skalu do 100 bodova. U desetljećima koja su slijedila Robert Parker i njegov The Wine Advocate postali vrhunski autoriteti na vinskom tržištu, Parkerove recenzije doslovno su formirale cijene vina a stotka kod Parkera postala je vrhovna statusna potvrda u svijetu vina. Parker je lani otišao u mirovinu, nakon što se od 2012. postupno povlačio iz obveza u The Wine Advocateu, koji je danas u vlasništvu Michelin Grupe. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.