Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako nam se dogodilo da smo u par dana stigli od nule do 100? Otvaranjem granica i dopuštanjem javnih skupova

korona-maske

U vrijeme najgore europske zaraze koronom, prije otprilike dva mjeseca, Hrvatska ni jednom nije prešla psihološku granicu od sto novozaraženih.

Još nedavno bilježili smo po pet ili šest uzastopnih dana bez ijednog novog slučaja. A danas, samo do dvanaest sati, prijavljeno je više od osamdeset novih bolesnika od Covida 19.

Što nam se pobogu dogodilo?Kako smo došli od nula do sto u svega par dana? Najvjerojatnije zbog otvaranja granica prema krivim zemljama, i zbog dopuštanja javnih skupova.Naime, pošto su 11. svibnja otvoreni restorani, broj zaraženih nastavio je padati.  Nakon što su otvoreni shopping centri i tržnice, broj novozaraženih nastavio je padati, da bi došao do nule.

No, nakon što su otvorene granice, nakon što su se otvorili klubovi (gdje po definicije nema fizičke distance) i nakon što su se počela organizirati sportska natjecanja s publikom, na čelu s onom budalaštinom u Zadru, virus je u Hrvatskoj doslovno eksplodirao.  Sirote časne sestre s Kosova su donijele virus koji je zarazio pola Đakova. Putnici iz Švedake, Srbije i BIH vratili su virus u Istru. Potvrđeno je da je virus cirkulirao zagrebačkim noćnim klubovima.

Posve je jasno da Hrvatska ne smije ponovo u lockdown. Ali, ponešto se mora zabraniti. Prije svega, moraju se zatvoriti granice prema zemljama gdje je stanje gore nego kod nas; tu ne mislimo samo na Srbiju i BIH nego i na Švedsku, Veliku Britaniju i slične zemlje. Drugo, moraju se, odmah, zabraniti svi masovni skupovi.

Cijena eksponencijalnog rasta virusa bit će puno viša od cijene ovakvih, djelomičnih zabrana. I mala napomena za restoransku industriju: konobari moraju, ali zaista moraju odmah početi nositi maske. Danas smo u centru Zagreba vidjeli previše konobara bez maski.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.