Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U znak borbe protiv rasizma Court of Master Sommeliers izbacuje riječ ‘master’ iz službene komunikacije

master-sommelier

Nakon rušenja spomenika povijesnim osobama povezanima s robovlasničkim sustavom i kolonijalizmom, nakon povlačenja brendova koji imaju rasističke konotacije, nakon smjene glavnog urednika utjecajnog gastro časopisa Bon Appetit, obračun sa simbolima rasizma, potaknut brutalnim policijskim ubojstvom Georgea Floyda u Minneapolisu, Amerika je upravo odvela u novu dimenziju. 

Američki ogranak Court of Master Sommeliers, najprestižnije svjetske organizacije za licenciranje sommeliera, objavio je da će izbacitu iz upotrebe termin “master” jer su se tom riječju robovi u Americi morali obraćati svojim vlasnicima.  

Master se na američkoj sommelierskoj sceni uobičajeno koristi uz imena sommeliera koji imaju certifikat Master sommeliera, što u ovom kontekstu označava visoki stupanj majstorstva, dakle znanja i vještina. U mailu koji je uputio javnosti, predsjednik odbora direktora Court of Master Sommeliers Devon Broglie rekao je da će organizacija ubuduće uz imena certificiranih sommeliera koristiti isključivo puni termin Master sommelier. No, mnogi smatraju da je ova promjena kozmetička jer u sommelierskoj profesiji vlada rasna nejednakost, i traže da uprava Court of Master Sommelier donese mjere koje će smanjiti implicitnu pristranosti u ocjenjivanju sommeliera na temelju rasne pripadnosti, povećati uključivost i ponuditi besplatne edukacije i stipendije za sommeliere koji bi najviše ešalone profesije otvorili talentiranim sommelierima svih rasa.

Ovu raspravu potaknula je sommelierka Tahiirah Habibi, osnivačica organizacije Hue Society za diversifikaciju vinske kulture. Habibi je u videu na Instagramu opisala svoje iskustvo otprije nekoliko godina, kad je bila prva crna kandidatkinja za titulu Master Sommelierke. Tijekom dvodnevnih ispita, tvrdi Habibi, jedan joj je instruktor rekao da se njemu i njegovim kolegama tijekom ispita mora obraćati s “master.” Gospođa Habibi prošla je prvi krug ali je odlučila da ne želi imati ništa s organizacijom koja “ne brani njene temeljne vrijednosti i vrijednosti čovječanstva.” 

“Ova situacija nije se dogodila u vakuumu,” rekla je Habibi u izjavi za New York times, “Court of Master Sommelieres je simptom onoga što se događa u vinskoj industriji.” 

View this post on Instagram

If you are in positions of power, check yourself on how you use that power and who you hurt with it. • • It is time for the wine industry to STOP taking “safe” stances in order to keep your primarily white audience comfortable. Include Black and Brown people in the foundational decisions and planning, instead of using them retroactively as tokens. Enough. • • -If you are the president of a distributor, the CEO of a winery, if you own a wine shop, ask yourself— are you teaching or hiring black people? • • -Make sure you are using your positions in the industry to create front line marketing and placements of Black brands. • • -Make sure your mentees don’t all look like you. White people have the task to other white people to end racism. • • If Master sommeliers are the aspirational peak of our industry, then they will have to challenge each other to make this institution accessible for everyone to aspire to. • • Your intentions may be good but your actions are what you will be held accountable for. • • @richelieudennis @fiyawata #huesociety #assimilationnotrequired #wineandculture #blacklivesmatter

A post shared by Tahiirah Habibi (@sippingsocialite) on

Richard Betts, prvi Master sommelier koji je vratio titulu, kaže da je to učinio zbog  “nedostataka suosjećanja” organizacije prema rasnoj nejednakosti. On je ispite položio 2003. godine i radio je kao član upravnog odbora, ocjenjivač i mentor. Betts tvrdi da se Court of Master Sommelier u zadnje vrijeme više foksuirao na licenciranje nego na edukaciju, što značajno utječe na sommelierske karijere ali ne čini dovoljno za položaj Afroamerikanaca u sommelierskoj industriji. Predstavnici Court of Master Sommelier kažu da su spremni na sve sugestije i učenje koji mogu pomoći da se ovaj ozbiljan problem riješi.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.