Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ministar Beroš priznao je da je Vlada dopustila Đokoviću i drugovima da uđu u Hrvatsku bez testiranja

vili-beros

Vili Beroš danas je u Zadru izjavio kako su Novak Đoković i drugi sudionici Adria Toura boravili u Hrvatskoj iz ekonomskih razloga, te da nisu pokazivali simptome bolesti, pa ih nije trebalo testirati na Covid-19.  Ovom je izjavom gospodin Beroš zapravo potvrdio raniju izjavu glavnog zadarskog epidemiologa da su lokalni organizatori nesretnog Adria Toura samo slijedili uputstva Nacionalnog stožera, kojim predsjeda ministar policije Davor Božinović. 

Očigledno je, dakle, da je sama Vlada odlučila da Novak Đoković i drugi sudionici Adria Toura smiju ući u Hrvatsku i odigrati teniski turnir bez prethodnih testiranja na koronu. Sada, dakle, znamo tko je kriv za skandal o kojem već 24 sata izvješćuju svi svjetski mediji. Hrvatska Vlada i Nacionalni stožer.

Naizgled, Beroševi su argumenti logični. Ako netko tko ulazi u Hrvatsku ne pokazuje simptome pa makar dolazio i iz Srbije, zemlje sa stotinjak novozaraženih na dan, tu osobu ne bi trebalo testirati, bilo da dolazi iz poslovnih ili osobnih iz razloga (s tim da ove godine zaista ne smijemo primati turiste iz Srbije). Problem je, međutim, u tome što ministar Beroš svjesno obmanjuje javnost.

Novak Đoković i njegovi drugovi nisu došli u Zadar iz poslovnih nego iz sportskih razloga. Posao je ovdje tek pratitelj konkretnih sportskih aktivnosti. Oni su u Zadru igrali tenis i košarku. Kao velike sportske zvijezde družili su se s brojnim obožavateljima, što je bilo lako predvidjeti.

E sad, protokol za sportske događaje u Europskoj je Uniji, pa čak i u Sjedinjenim Državama, puno stroži nego za većinu drugih događaja, naprosto zato što sportski događaji podrazumijevaju bliski fizički kontakt i relativnu masovnost. Primjerice , prije nego što je nastavljena engleska Premier liga igrači su morali proći kroz višekratna testiranja na Covid-19.

Isto je vrijedilo za njemačka, talijanska i španjolska nogometna natjecanja. Svi ovoljetni teniski turniri koji su se dosad trebali igrati uključujući i jedan Wimbledon, odgođeni su zbog opasnosti od virusa. NBA liga trebala bi se nastaviti 31. srpnja, no dio igrača je i dalje protiv, a svi se igrači stalno testiraju.

Dakle, pravilo je jasno. Kad je riječ o sportskim natjecanjima, svi njihovi sudionici moraju biti testirani. Ponovimo još jednom, događaj u Zadru sigurno jest bio sportsko natjecanje a ne poslovni posjet Novaka Đokovića Hrvatskoj. Utoliko minsitar Beroš nevješto laže i manipulira činjenicama.

Evo što se vjerojatno dogodilo. Netko u hrvatskoj Vladi, možda Gari Cappelli ili sam Andrej Plenković ili netko treći, pomislio je kako bi održavanje Adria Toura u Zadru predstavljalo atraktivnu promociju hrvatskog turizma. Onda je Novak Đokovć i, poznat po svojim antivakserskim ispadima odlučio da on ne želi testirati na koronu prije dolaska u Hrvatsku ili to nije ni bila tema razgovora. Zatim su u Vladi razmišljali što da rade, pa su valjda procijenili kako je Đokovićev dolazak bez testiranja (premda se Đoković u Beogradu javno družio s jednim zaraženim košarkašem, što su hrvatske vlasti morale znati) ipak bolja opcija od odgađanja već najavljenog Adria Toura.

Na kraju se zbog takvog oportunizma i neodgovornosti hrvatske Vlade dogodio svjetski skandal, koji je našem turizmu naštetio neusporedivo više nego što bi mu događaj poput Adria Toura ikad mogao pomoći. A Vili Beroš sada laže i manipulira kako bi prikrio odgovornost Vlade za ovaj nevjerojatni debakl.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.