Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prva postkarantenska lista zagrebačkih pizzerija: ista imena u različitom poretku

frankos-pizza-broccoli

Prije samo tri dana, kad smo obilazili zagrebačke pizzerije, mislili smo da će naslov glasiti Prva postepidemijska lista… No, kako se virus vratio, ne možemo biti tako sigurni. U svakom slučaju, na zagrebačkoj sceni pizzeria već godinama dominiraju isti lokali, samo su poslije lockdowna zamijenili mjesta. O’Hara je nažalost bitno spustila ljestvicu ambicija. Premda na njenim podmetačima i na njenom webu i dalje piše kako se prava napoletanska pizza priprema u krušnoj peći na temperaturi od 485 stupnjeva, O’Hara peče pizzu u električnoj peći na 420 stupnjeva.

Pizzu s kiselim vrhnjem ne želimo dodatno komentirati. Karijola je, pak, odlučila investirati u novu terasu, ali ne i u novi jelovnik. Tako su dvije povijesno najvažnije hrvatske pizzerije ispale s prva dva mjesta najboljih zagrebačkih pizzerija. Na listi, kao i obično, nema Baste. U Basti smo

preklani dobili pizzu s dva centimetra debelim, spužvastim, vrlo masnim tijestom. Svi radimo greške, ali ovako kapitalne greške ne bi se trebale događati profesionalnim restoranima. Najbolje postkarantenske pizzerije u Zagrebu:

1. Franko’s Pizza & Bar, Branimirova

frankos2

Franko jedini u Zagrebu peče pravu napoletanu. Napreduju i u sastojcima za pizzu pa više ne koriste konzervirane tartufe, a uskoro će, koliko znamo, prijeći i na svježe vrganje. Vinska lista i lista koktela najbolje su među svim pizzerijama u Zagrebu. Nadamo se da su poboljšali kvalitetu ulja i da su uspjeli riješiti pitanje točenog piva, otkako je izvrsni njemački Bayreuth postao teško nabavljiv.

2. Public Pizza, Tomislavova

public-napoletana

Public u Voltinom naselju ugodno je uređen, ima vrlo dobre konobare i peče tijesto koje zaista podsjeća na napoletanu. Izbor vina također je korektan. Nažalost, Public stavlja previše sastojaka na pizzu, pa oni često unište tijesto. Public bi morao usvojiti pravilo da je manje više. Ne želimo pretrpanu pizzu. Osim toga, ulje nije osobito dobro, dok je pivo zaista inferiorno.

3. Karijola, Badalićeva i Vlaška

karijola2019-picante

Karijola je ista već milijun godina, što je i dobro i odveć predvidljivo. No, u žanru thin crusted pizze Karijola je i dalje izvrsna. Nažalost, doista ne razumijemo zašto su počeli držati Pan pivo. To ostavlja isti dojam kao da vas u Noelu ponude Bakarskom vodicom. Što se Noelu nikad neće dogoditi.

4. O’Hara, Ivane Brlić Mažuranić

o-hara-mortadela

O’Hara je i dalje vrlo dobra. Njen je problem, međutim, u tome što je prije bila spektakularna i revolucionarna.

5. Plavo sunce, Gračani

plavo-sunce-pizza

Tijesto u Plavom suncu najlošije je od pet pizzeria na ovoj listi. Plavo sunce koristi električnu peć koja je vjerojatno slabija od O Harine. Ali su zato kombinacije sastojaka najbolje uz Franka. Vlasnici Plavog sunca radili su u Marcellinu, najvažnijem zagrebačkom restoranu do danas, što se vidi u sofisticiranom i logičnom slaganju okusa. Servis pića nažalost je loš do katastrofalan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.