Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nova vina iz Belja daju puno argumenata zašto trebamo piti više graševine

belje-grasevina

Kad ulazite u Stari podrum u Kneževim vinogradima, prije kušaonice morate proći kroz prostoriju koju bismo mogli nazvati Trofejnom sobom. Ondje su izložene sve moguće domaće i internacionalne nagrade i medalje koje su osvojila beljska vina.

Premda je Belje prva hrvatska vinarija koje je dobila Decanterovo zlato za crno vino, većinu tih svjetskih i hrvatskih priznanja dobile su graševine dakle vino koje Hrvati previše proizvode a premalo piju osobito kad je riječ o višim žanrovima. Imidž graševine u posljednjih je desetak godina teško stradao zbog hiperinflacije vrlo loših i prejeftinih supermarket graševina i zbog činjenice da sami proizvođači graševine, osobito oni iz Slavonije i Baranje, nisu kadri jedinstveno, s jasnim ciljevima i precizno definiranim sredstvima promovirati graševinu kao vrhunski autohtoni brand.

Golema šteta, jer graševina u raznim stilovima zaista može davati jako dobra do izvrsna vina u što se, uostalom, svatko može osvjedočiti kad kupi buteljku bilo koje graševina Branka Mihalja, Vlade Krauthakera, Iločkih podruma ili buteljku jedne od dvije beljske graševine. Usput govoreći, predepidemijsko kušanje vertikale Galićevih graševina pokazalo je da graševine odlično dozrijevaju; najuspješnija vina bila su stara desetak godina.

Ovih je dana Belje s tromjesečnim zakašnjenjem uvjetovanim poznatim razlozima, pustilo na tržište svoju Kvalitetnu i vrhunsku graševinu iz 2019. Kvalitetna graševina, vino koje košta oko tridesetak kuna (ili manje kad je na akciji) osvojilo je nekoliko srebrnih medalja na važnim međunarodnim natjecanjima. Dakle,vrijednost za novac više je nego zajamčena.

Kao i skoro sva bolja hrvatska vina iz lanjske berbe koja je zaista bila izvrsna za bijele sorte, novabeljska graševina s navojnim čepom bogatija je, punija i toplija nego ranijih godina. Kvalitetna graševina iz 2019. prvi put je dobila skoro kremastu teksturu koja izvrsno nosi njene uobičajene jabučne arome. Vino je, naravno, uzorno svježe i trebalo bi ga piti odmah.

Prije otprilike pola godine, u našoj omiljenoj zalogajnici Plavi 9, koja poslije potresa više ne stanuje u Zvonimirovoj nego u Fijanovoj ulici, donijeli su nam neku prastaru bocu beljske Kvalitetne graševine iz berbe 2012. Koja je, eto, bila u veoma pitkom stanju. Što dovoljno govori o vrijednosti beljskih vinograda.

Vrhunska graševina, iz 2019. koja na policama košta oko 55 kuna a berba 2018. prije par mjeseci u Sparu se prodavala za 44 kuna, puno je kompleksnije vino, za koje se grožđe bere u više navrata kako bi cuvee sadržavao i svježe vino iz ranih berbi i vrlo zrelo vino iz kasnijih dana berbe. Vrhunska graševina iz 2019. sadrži gotovo sve što baranjske graševine trebaju ponuditi; viši alkohol (13,5 posto) kremastu teksturu, vibrantnu čvrstu strukturu s puno svježine, ozbiljan bouquet s lako prepoznatljivim jabukama, kruškama i kamilicom ali i s ponešto citrusa i voća poput dinje, i lijepi, užitni, lagano medni aftertaste.

Prilično smo se spremni kladiti da će ovo vino osvojiti barem srebrnu medalju na novim Decanterovim Svjetskim nagradama budu li se održale ove godine. Obje nove beljske graševine gastronomski su svestrane. Kvalitetnu možete piti kao aperitiv ali i uz nareske, ljetno povrće, salate, laganiji roštilj ili sitnu plavu ribu. Vrhunska pokriva još širi prostor, od klasičnog roštilja i ljetnih delikatesa poput pečenih paprika, zapečenog mladog graha i ratatouillea, preko bijelog mesa, riječne ribe, plemenite bijele ribe i rakova, do vrganja i lisičarki.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.