Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ivica Matošević upravo je pustio na tržište prvu Zelenu Grimaldu, monumentalni sauvignon blanc

zelena-grimalda

U svibnju 2019. godine na Vinistri, Ivica Matošević diskretno nam je sugerirao da ima nešto jako posebno. Pa je iz neetiketirane buteljke natočio najmoćnije vino koje je ikad napravio. Ne kažemo najbolje, najelegantnije ili najvrednije, nego doista najmoćnije. Radilo se u sauvignon blancu iz 2018. godine, koji je imao više od 14 posto alkohola, tijelo gusto poput dobrog bearnaisea i kiseline dostojne vrhunskog Sauternesa. Plus ultrakompleksan bouquet: od zelenih, preko citrusnih, do jako zrelih, tropskih voćnih aroma.

Ukratko, radilo se u sauvignonu kakav nikad nismo probali u Istri, koji se doima kao nezakonito dijete južnotirolske i bordoške škole sauvignon blanca. Vino je, naravno, bilo toliko jedinstveno da nije smjelo završiti u uobičajenim Matoševićevim startnim bocama s navojnim čepom. Ovih se dana na tržištu pojavila službena buteljirana verzija Matoševićeva sauvignon blanca iz 2018. godine.

Security Check Required

null

Kao čovjek koji razumije vrijednosti, semantiku i komunikologiju, Ivica Matošević izmislio je Zelenu Grimaldu. Crna i Bijela Grimalda njegova su prestižna terroirska vina s puno vrhunskih međunarodnih ocjena. Zelena Grimalda prva je monosortna Grimalda (Crna i Bijela su kupaže). Radi se definitivno o najoriginalnijem sauvignonu koji je dosad proizveden u Hrvatskoj.

Zelena Grimalda svojim tijelom više podsjeća na Georgea Foremana nego na Mohammeda Alija, dok svojom kompleksnošću ulazi u onaj najplemenitiji, vrlo uzak rang hrvatskih bijelih vina. Ovdje valja pojasniti jednu bitnu činjenicu.

Premda se načelno podrazumijeva da su sauvignoni vina nižih alkohola i lakšeg tijela, to u stvarnosti ne mora biti točno. Pavillon Blanc, glasoviti sauvignon još glasovitijeg Chateau Margauxa, često prelazi 14 posto alkohola (berba 2018. kao jedna od lakših deklarirana je na 13, 5) Mi smo, pak, prije trinaest godina u podrumu Marjana Simčiča kušali sauvignon s više od 16 posto alkohola, koji nikad nije samostalno buteljiran nego je završio u nekom od Simčičevih cuveea.

Sauvignon Blanc u određenim je uvjetima sklon nakupljanju veoma mnogo šećera, što ne ugrožava njegove kiseline i vibrantnost. Matoševićeva Zelena Grimalda, dosad najradikalniji hrvatski sauvignon koji smo probali, zaslužuje ući na vinske karte svakog ozbiljnog gastronomskog restorana. Zelena Grimalda je ograničena edicija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.