Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Restorani i dalje u teškoj krizi: u prošlom su tjednu izdali 35 posto računa manje s 55 posto vrijednosti manje nego lani

restorani

Hrvatska se restoranska industrija i dalje nalazi na rubu katastrofe. Prema podacima Porezne uprave koje je danas objavio riječki Novi list, prošlog je tjedna u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane izdano 35 posto manje računa nego lani. Podaci o vrijednosti te drastično smanjene potrošnje još su gori. Restoranski su gosti u prošlom tjednu potrošili čak 55 posto manje novca nego lani. Zbrojimo li restorane i turističke objekte, ove je godine u razdoblju od 8. do 14. lipnja zabilježen promet od oko 321 milijun kuna. Lani je u istom razdoblju naplačeno 711 milijuna kuna.

Ova dramatična razlika preslikava se, naravno, i na čitav niz industrija vezanih uz ugostiteljstvo i turizam, poput vinarstva, pivarstva, prodaje mineralnih voda i gaziranih pića i prodaje jakih pića, kao i na one segmente prehrambene industrije koji rade za restorane i hotele.

Ovim katastrofalnim brojkama svakako je pridonijela činjenica da mnogi hoteli i restorani još nisu otvoreni. Nadalje, očigledno je da se gosti boje trošiti, o čemu svjedoči razlika između broja izdanih računa (-35 posto) i ukupne vrijednosti računa (- 55 posto) u usporedbi s prošlom godinom.

U zagrebačkim se ugostiteljskim krigovima govori da većina restorana u centru, ne računajući jeftinije žanrove, preko tjedna radi na 20 do 30 posto kapaciteta, a da se nešto novca okrene jedino petkom i subotom. Sve ovo ukazuje da je čisto preživljavanje jedini ovogodišnji cilj goleme većine hrvatskih restorana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.