Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slovenija je već prve godine dostigla Hrvatsku po broju zvjezdica. Nije nezasluženo

michelni-slovenia

Slovenija je ove godine ušla u Michelinov sustav i odmah se po broju zvjezdica izjednačila s Hrvatskom, koja dobiva zvjezdice već četiri godine. Hrvatska, dakle, ima ukupno sedam zvjezdica, kao i Slovenija. Doduše, Slovenija ima jedan Michelinov restoran manje, ali je broj zvjezdica isti, jer je Ana Roš očekivano osvojila dvije. 

Jednaki broj Michelinovih zvjezdica za Hrvatsku i Sloveniju nije nikakvo iznenađenje. Prvo, slovenska moderna gastronomija već dugo spada među naprednije u ovom dijelu svijeta, premda Slovenci raspolažu s manje resursa od Hrvata kad je riječ o sastojcima. Drugo, Michelin je toliko dugo kasnio s uvrštavanjem Slovenije, da se morao iskupiti većim brojem zvjezdica na prvoj dodjeli. Treće, Ana Roš svojim je ranijim međunarodnim uspjesima stavila Sloveniju na međunarodnu gastronomsku kartu svijeta, kao zemlju koja se mora tretirati s puno respekta. Njena Hiša Franko zaista zaslužuje dvije zvjezdice i konceptom i realizacijom.

Dvorac Zemono chefa Tomaža Kavčiča, inače popularna zagrebačka destinacija, također je očekivano dobio zvjezdicu. Nas posebno veseli zvjezdica za chefa Jorga Zupana u ljubljanskom restoranu Atelje. Zupan, kojeg povremeno pratimo nekoliko godna, čovjek je precizne i l lake ruke, i jasnih ideja o gastronomiji. Zupan je toliko talentiran da bi u budućnosti potencijalno mogao konkurirati i za drugu zvjezdicu, što naravno ovisi i o kontekstu njegova restorana.

Dva među Hrvatima kultna slovenska restorana, JB i Debeluh nisu dobili zvjezdice, premda ih po kuhanju zaslužuju. Dobili su preporuke. S druge strane, Bib Gourmand je dodijeljen mnogo preciznije nego u Hrvatskoj. Naša omiljena Gostilna Repovž, vjerojatno najbolja seoska gostiona u ovom dijelu svijeta, na koju bi se trebala ugledati razna hrvatska obiteljska izletišta, primjer je definicije Bib Gourmanda. Vrhunska lokalna jednostavna hrana za mali novac. Slovenske zvjezdice pomažu i Hrvatskoj, osobito našem sjeveru: . gastroturisti sada mogu promatrati i tretirati Sloveniju i Hrvatsku kao zajedničku gastronomsku regiju s dosta zvjezdica.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.