Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Privatne vinarije iz Imotskog upravo su u supermarkete pustile nekoliko kujundžuša po 39,90 za buteljku

grabovac-kujundzusa

Kujundžuša je svojedobno bila najpopularnija vinska sorta Dalmatinske Zagore. Kombinat Imota proizvodio je čak 3,5 milijuna litara kujundžuše.  Danas se proizvodi oko 250 do 300 tisuća litara. Kujundžuša je autohtono dalmatinsko grožđe koje je, legenda kaže, ime dobilo po prezimenu Kujundžić, raširenom u imotskom kraju. Osim u vinogradima oko Imotskog, kujundžuša se uzgaja i u zapadnoj Hercegovini. 

Kujundžuša ima nekoliko dobrih i loših strana. Za proizvođače koji prije svega brinu o isplativosti, dobra je strana kujundžuše što je iznimno rodna. Osim toga, kujundžuša je nearomatična sorta, što znači da se može proizvoditi u puno raznih stilova (ali se nipošto ne može pretvarati u dobre pjenušce).

Lošu stranu kujundžuše čine niske kiseline, što znači da bi se vino trebalo popiti u prvoj godini da bi zadržalo bilo kakvu svježinu. Nekoliko privatnih vinarija iz Imotskog zadnjih godina pokušava obnoviti imidž vina proizvedenih od kujundžuše. Dio te akcije jest i prvi ulazak manjih proizvođača kujundžuše u supermarkete: u Tommyju će se do kraja tjedna četiri kujundžuše prodavati za 39, 90.

Sinoć smo probali nove kujundžuše. Daleko najuspješnije vino dolazi iz podruma renomirane obitelji Grabovac: ono je hrskavo, svježe, bez tehničkih pogrešaka i bez prevelikih šupljina u teksturi. Adrion obitelji Kusić zapravo je kupaža kujundžuše i chardonnaya s nešto jačim tijelom od drugih vina koje smo probali. Adrion se proizvodi u minimalnim količinama, oko pet tisuća boca, i dovoljno je zanimljiv da bi mogao imati tržišnu perspektivu.

Obnova kujundžuše još je u ranoj fazi.  Hvalevrijedno je što mlađi vinari iz Imotskog žele raditi sa svojom autentičnom terroirskom sortom. No, zasad nije jasno u kojem će se smjeru nova kujundžuša kretati. Jedna je opcija stil portugalskog vinha verde, koji podrazumijeva jako naglašenu svježinu i izrazito niske alkohole. Druga, kompliciranija opcija jest pokušaj uzgajanja zrelijeg grožđa bez gubitka svježine u vinu, što međutim podrazumijeva radikalno rezanje prinosa.

Novu kujundžušu tek treba definirati, ali sama činjenica da se jednom ne tako pradavno proizvodilo više od tri milijuna litara, govori da se oko kujundžuše vrijedi potruditi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.