Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

REVOUCIJA U BORDEAUXU Mouton Rothschild i Cheval Blanc srušili cijene više od 30 posto

mouton-rothschild

Velika bordoška vinarija Mouton Rothschild berbu 2019. pustila je na tržište po 30,8 posto nižoj cijeni, za 282 eura po boci, javlja Liv-ex. Vijest je srušila Liv-exovu web stranicu. Riječ je o berbi kojoj je James Suckling dao 99-100 bodova i opisao je kao “moćnu a profinjenu” i “kranje postojanu”. Lisa Perrotti-Brown iz Wine Advocatea nazvala ga je “legendom u nastajanju.”

Mouton Rothschild slijedi primjer Chateau Cheval Blanca koji je prije tri dana berbu 2019. pustio po 30 posto nižoj cijeni, za 370 eura po boci. Cheval Blanc i Mouton Rothscild  na tržište su pustili značajno manje količine, Cheval Blanc 30 posto manje, a Mouton 20 posto manje. Angelus, koji je za berbu 2019. također dobio 99 bodova, svoju je cijenu snizio manje, za 8,7 posto na 230 eura po boci. Mouton Rothschild snizio je i cijene svom drugom vinu Petit Moutonu (96-97 bodova) i to za 17 posto. 

Dugo se pričalo da je bez obzira na kvalitetu berbe u Bordeauxu korekcija bordoških cijena neizbježna za prodaju, zbog odgođenog en primeura i šoka koji je na tržištu izazvala pandemija korona virusa. 

I Mission Haut Brion i Pontet-Canet snizili su cijene 20 do 30 posto u odnosu na 2018. godinu. Općenito, cijene su u Bordeauxu ove godine niže za 10 do 30 posto. 

Riječ je o potencijalnoj revoluciji, jer kad se jednom sruše cijene će teško ponovno brzo rasti. Analitičari su mahom pozdravili Moutonovu odluku da ode čak ispod cijene za 2016. i ponudi najjeftiniju berbu zadnjih desetak godina. “Možda ovo da i neki zamah u kampanji za nove bordoške berbe,” piše Wine Lister, dok Liv-exovi analitičari preporučuju 2019. kao “izvrsnu vrijednost” za Mouton Rothschild.

Trend prije svega odražava neizvjesnost koju stvara očekivanje globalne ekonomske krize, ali vinska industrija slaže se da bi mogao dugoročno pomoći prodaji najvećih bordoških vinarija. Kako je za Decanter izjavio Liv-exov suosnivač Justin Gibbs, “Tržište je pozdravilo pokušaje nekih od velikih imena koja su izišla s novom berbom -Lafite, Mouton, Haut-Brion, Cheval Blanc, Palmer, Pontet-Canet i Lynch-Bages, ali mnoga su vina ostala nezapažena jednostavno zato što im cijena više nije dovoljno privlačna u ovim izazovnim vremenima.” se the price has not been alluring enough in these challenging times.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.