Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ABC sir, jedan od najuspješnijih proizvoda hrvatske prehrambene industrije, slavi 40 rođendan

abc-sir

ABC sir jedinstveni je slučaj u hrvatskoj proizvodnji hrane. Po snazi brenda i uspjesima na domaćem i stranim tržištima, ABC sir može se uspoređivati s Bajaderom. Po broju međunarodnih nagrada, ABC sir može se uspoređivati s istarskim maslinovim uljima. A uz to je jako jeftin. Evo što kažu činjenice.

ABC izvozi se u dvadesetak zemalja. ABC je osvojio niz svjetskih priznanja, uključujući i Crystal Taste Award, nagradu koju dodjeljuje International Taste Institute iz Bruxellesa, za koji rade pojedini vodeći svjetski chefovi i sommelieri.

Jednako je značajno treće mjesto za ABC s vlascem na natjecanju World Championshio Cheese Contest u američkoj državi Wisconsin. Lani je, pak, ABC proglašen najboljim krem sirom u Sloveniji, ispred sireva svih slovenskih proizvođača. Kako znamo, Slovenija ima vrlo snažnu mliječnu industriju. 

Tu je još iz niz nagrada za brendiranje. ABC sir došao je na tržište 1980. godine. Proizvodi se isključivo od mlijeka s beljskih farmi. Jedna od tih farmi, Topolik, na kojoj živi oko 500 krava, uvela je robotsku mužnju krava: Topolik posjeduje šest robota. Mužnja jedne krave traje šest do sedam minuta.

Najviše krava živi na farmi Mitrovac, njih oko dvije tisuće. Beljske krave daju oko 35 milijuna litara mlijeka godišnje, a sam ABC sir proizvodi se isključivo od mlijeka, vrhnja i morske soli. U razne verzije ABC-a dodaju se samo nositelji različitih okusa, poput vlasca ili čilija. Primjer ABC sira pokazuje kako hrvatska prehrambena industrija može biti konkurentna i u regionalnim i u svjetskim okvirima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.