Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Legendarni Esplanadin sommelier Ivan Šneler odlazi u mirovinu baš danas, na Svjetski dan sommeliera

ivan-sneler-sommelier-esplanade-zinfandel

Danas, u srijedu 3. lipnja sommelier Ivan Šneler odrađuje zadnji radni dan u zagrebačkoj Esplanadi. Gospodin Šneler odlazi u penziju. Viši svemirski zakoni vjerojatno su htjeli da Ivan Šneler zadnje sate svoje uzorne karijere odradi upravo na Svjetski dan sommeliera koji se, eto, obilježava baš 3. lipnja.

Ivan Šneler spada među najznačajnije začetnike moderne hrvatske vinske scene. Esplanadin sommelier postao je prije više od trideset godina. Godine 1993. dok se obnavljao restoran Taverna Croatica, hotel je tražio sommeliera koji bi vodio njihov podrum s više od 300 prestižnih vinskih etiketa iz cijeloga svijeta. Mladi Esplanadin konobar, već zaintrigiran vinima nakon prezentacije jednog kalifornijskog vinara održane u hotelu, otišao je direktoru F&B-a i objasnio zašto bi baš on bio najbolji izbor za glavnog sommeliera. U vrijeme kada sommelierska profesija praktički nije postojala u javnosti, Ivan Šneler postao je prvi hrvatski profesionalni sommelier.

“Tada je bila prava poplava hrvatskih vina koja prije nigdje nisu bila viđena i stranih vina koje je hotel nabavljao sa svih strana svijeta,” ispričao je Šneler u lanjskom intervjuu Dobroj hrani, “. Esplanada je zaista imala najbolji izbor vina. Tražili su u to vrijeme nekoga tko će ga znati predstaviti gostima, a ja sam prepoznao da je to posao za mene. Učio sam, kušao sve redom i putovao koliko sam mogao kako bih upoznao različite regije. I dan danas kušam i provjeravam… Vrijeme je tako brzo kliznulo. 

Ivan Šneler je bio i jedan od utemeljitelja Hrvatskog sommelier kluba. Njegov doprinos širenju vinske kulture u Hrvatskoj doslovno je neprocjenjiv. Šneler je odigrao posebno važnu ulogu u afirmaciji hrvatskih privatnih vinarija tijekom 90-tih godina. Svaki relavantni hrvatski vinar iz prve generacije privatne hrvatske vinske industrije, Šneleru bi ovih trebao poslati buteljku Perignona ilii Cristala, kao znak pažnje i zahvalnosti za sve što je ovaj tvrdi profesionalac učinio za razvoj domaće scene.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.