Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sun and Rain Ane Roš osebujna je, iskrena priča o jednom od neobičnijih fenomena suvremene gastronomije

sun-rain-g

Phaidonova izdanja o velikim chefovima nešto su više od raskošnih monografija kakve viđamo na ulazima u restorane. U knjizi Massima Botture restorani se otkrivaju kao cjelovito kulturno iskustvo. Knjiga Virgilia Martineza je antropološki, arheološki i ekološki prikaz Perua. Knjiga Magnusa Nilssona samozatajan je, gotovo filozofski tekst koji ispituje svijet izvan okvira gastronomije i restoranske industrije. Phaidonove knjige jesu statusne, ali s pozivom da napišu knjigu o sebi chefovi s njima dobivaju nešto više od zadovoljenja taštine na sjajnom papiru. Dobivaju priliku da ispričaju nešto važno i da uvedu narativ koji se može širiti izvan njihove industrije. 

Kad je Phaidon najavio knjigu Sun and Rain slovenske chefice Ane Roš, na neki je način zaokružena prva faza njene globalne afirmacije. Ta je afirmacija započela u utjecajnim talijanskim gastronomskim medijima, da bi eksplodirala s Netflixovim Chef’s Tableom, potvrdila se titulom najbolje chefice na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants 2017. i učvrstila plasmanom njenog restorana Hiša Franko na 38. mjesto te liste. Nema sumnje da će s dolaskom Michelinova vodiča u Sloveniju, odgođenom pandemijom korona virusa, Hiša Franko i Ana Roš potvrditi status s jednom ili dvije zvjedice. 

sun and rain cover

U međuvremenu, knjiga Sun and Rain najbolja je prilika dosad da upoznamo Anu Roš, vidimo odakle dolazi i što je zapravo napravila u dolini Soče pretvarajući obiteljsku gostionicu u Kobaridu u gastronomsku instituciju. Naslov knjige Sun and Rain metaforički je i doslovni opis krajnosti između kojih se odvija ne baš lagan život kraja u kojem se nalazi Hiša Franko. Knjiga koju zajednički potpisuju Ana Roš, slovenska novinarka Kaja Sajovic i talijanski kritičar Andrea Petrini, nije monografija koju ćete otvarati povremeno. Sun and Rain se čita redom, kao roman pun osebujnih likova, uspjeha i drama, sudbonosnih životnih odluka i fascinacija, jasno kontekstualiziran kroz povijest kraja i kroz osebujne ljude koji odražavaju specifični lokalni temperament. 

sun-and-rain
Foto Suzan Gabrijan

Sun and Rain nije samo knjiga Ane Roš. Naprotiv, ona kroz nju prolazi povremeno, u poglavljima koje sama piše u svom prepoznatljivom no-bulshit stilu, otkrivajući mnogo detalja, od kriza koje je preživjela u mladosti tražeći poziv i identitet, preko gubitka djeteta, do usamljenih noći koje je kao samouka kuharica s malom djecom provodila u kuhinji Hiše Franko. Dok je nema na stranicama, Anu Roš upoznajemo kroz priče drugih: njene majke Katje, njenog prijatelja i mentora Joška Sirka, osnivača legendarne La Subide, kroz suzdržana i britka, prijateljski ironična opažanja Kaje Sajovic. Ti ljudi pričaju o Ani, ali pričaju i o sebi, što evocira pomalo kaotični topli osjećaj kuće pune ljudi koji je Hiša Franko uspjela sačuvati od svojih početaka.

sun-rain-photo
Foto Suzan Gabrijan

Priče nisu uvijek uredne, nikad nisu linearne. Da je život linearan, Ana Roš, kći uglednog pulmologa i novinarke Dela vjerojatno ne bi odrasla u gradiću na Soči (roditelji su se privremeno doselili u Tolmin zbog posla i ostali) niti bi, pivotirajući kroz život kao da ne postoji sutra, djevojka koja je sanjala o plesačkoj karijeri nakon diplomatske akademije završila u zabačenoj gostionici pod Alpama, da bi tamo postala jedna od najvažnijh kuharica na svijetu.

Sun and Rain odmotava tu složenu životnu geometriju kroz stare obiteljske priče Roševih, odjeke ratova i urušenih društvenih poredaka, sjećanja na bukolička ljeta koje su Ana i njena sestra provodile u Istri, odrastanje na Benku i Cedeviti u socijalizmu, kroz formativni tinejdžerski put u Afriku, susret sa soulmateom Valterom Kramarom ali i epizodu anoreksije, razočaranja i mladenački bunt, kroz komplicirane odnose u restoranu i  borbu s lokalnim predrasudama… dakle kroz sve ono što Anu Roš baš sada čini baš takvom kakva jest. 

suzan-gabrijan1
Foto Suzan Gabrijan

I kakva je ta Ana Roš? Žestoka. Hrabra. Ne baš uvijek ugodna. Hipersenzibilna. Nemoguće kompetitivna. Rijedak spoj viška inteligencije i manjka sumnjičavosti. Briljantna žena koju zanima što je ispravno, a ne što je moguće. Sa suprugom Valterom Kramarom, Ana Roš nije samo stvorila Hišu Franko. Upisala je Sloveniju na restoransku kartu svijeta. Organizirala je, razvila i brendirala cijelu jednu novu gastro regiju: mljekare, sirare, kozare, ribiče, foragere, pčelare i ribare afirmirajući lokalni terroir,  u kraju posve kontraindiciranom na ekscese visoke gastronomije, među ljudima uvijek nekako stisnutima u očekivanju nove nevolje koju treba preživjeti. 

Ništa što Ana Roš radi nije jednostavno ni lako, pa ni knjiga Sun and Rain. Ta je knjiga poetična kao i legendarna epizoda Chef’s Tablea koja ju je proslavila, ali ne očekujte ušminkane kadrove ni velika pomirenja. Knjiga je autentična, na momente dramatična, tu i tamo konfliktna, nesavšena u jeziku i pristupu, ali puna karaktera  i senzacionalnih fotografija Suzan Gabrijan (koje Phaidon nažalost nije ispoštovao tiskom). Sun and Rain nema pravi kraj, jer nitko u njoj ni ne zna što će biti sutra, kao što dok su pisali knjigu nisu mogli ni zamisliti da će izići usred pandemije korone koja će zatvoriti i Hišu Franko i cijelu restoransku industriju. Jedino definitivno u knjizi su recepti Hiše Franko kojima je posvećeno jedno cijelo poglavlje. Sun and Rain definitivno preporučujemo, prvenstveno gastronomskim profesionalcima ali i svima koji žele pročitati nešto zaista inspirativno.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.