Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Drappierov Sans Soufre, šampanjac bez dodatka sumpora, jedna je od većih svjetskih vinskih senzacija

drappier-sans-soufre

Drappier nije jedina vinarija koja proizvodi šampanjac bez dodatka sumpora. Unatrag desetak godina više malih growers šampanjerija, na svoje je etikete povremeno stavljalo oznaku sans soufre. No, riječ je o zaista malim količinama: prema podacima iz 2017. samo je 600 hektara od ukupno 34.300 hektara vinograda u Champagni organski certificirano, što je logički preduvjet za proizvodnju šampanjca bez sumpora

Agrapart, šampanjerija koju jako poštujemo, proizvodi, primjerice šampanjce bez dodatka sumpora, ali Agrapart ima samo 12 hektara vinograda. Drappier iz Urvillea velika je, klasična, više od 200 godina stara šampanjska kuća, s oko 100 hektara vinograda u Cote de Bar, koja je iskreno posvećena prirodnoj proizvodnji.

drappier-sans-soufre-boca

Drappierov Sam Soufre dosad je najradikalniji korak u tom pravcu. Sans Soufre proizveden je bez dodavanja sumpora u bilo kojoj fazi vinifikacije. Nadalje, Sans Soufre je brut nature, što znači da ne sadrži šećer. Nadalje, Sans Soufre nije filtriran. Riječ je, dakle, o najprirodnijem šampanjcu koji je uopće moguće proizvesti . Rezultat je fantastičan.

Sans Soufre nevjerojatno je čist mineralan i prije svega svjež. Svježina doslovno iskače i vrišti iz svake čaše. Ne sjećamo se kad smo pili toliko svježe vino. Sans Soufre stopostotni je crni pinot, s jakim

aromama krušaka, Granny Smith jabuka i citrusa,i sa zaokruženim, zrelim vinskim okusom tipičnim za blanc de noirs šampanjce. Zapravo, zaista je senzacionalno da vino bez dosagea i bez dodatka sumpora može biti toliko zaokruženo i elegantno.

Drappierov Sans Soufre mogao bi razviti novi smjer u stilizaciji šampanjaca, jer je Drappier, kao velika kuća, prilično utjecajan u svijetu šampanjca. Osim Sans Soufrea, probali smo i Drappierov Rose Brut Nature, koji je proizveden metodom saignee od crnog pinota. Vino je macerirano tri dana, ima živahnu, malo intenzivniju boju lososa, i prekrasno miriše po jagodama. Radi se o velikom favoritu za mjesto našeg kućnog ljetnog šampanjca. Šampanjce vinarije Drappier uvozi zadarski Atrox.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.