Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Srebrni Plavac Premium iz 2016. vinarije Terra Madre još je jedno odlično vino s Komarne

terra-madre-g

Plavac Premium Terra Madre iz 2016. godine na lanjskim je Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama osvojio 90 bodova i srebrnu medalju. So what, rekli bi ljudi koji tek površno poznaju hrvatsku vinsku scenu, i koji su čuli da zadnjih par godina brojimo samo zlata, jer srebra i bronci srećom ima previše.

I zaista, jako puno bijelih vina, prije svega malvazija ali i graševina i sauvignona, redovito dobivaju srebra i bronce. Međutim, kad je riječ o crnim vinima, hrvatskih je medalja mnogo manje. A kad se radi o plavcima, zaista ih je vrlo malo. Stoga Decanterova srebrna medalja i 90 bodova za Plavac Premium Terra Madre vrijedi barem kao tri četvrtine zlatne medalje. Još važnije od medalje, ovo je vino zaista odlično. Plavac Premium Terra Madre iz 2016. godine prepun je vrlo zrelog, slatkog južnog crnog i crvenog voća koje formira raskošni i intenzivni, višeslojni bouquet.

terra-madre-plavac-posip

U ustima, pak, dominiraju fino granulirani zreli tanini, i neobična svježina i mineralnost koje zaokružuju voćno čokoladne okuse. Vino je elegantno, perfektno čisto, bez ikakvih rubova, pogrešaka i neželjenih primjesa koje još i danas tako često susrećemo u plavcima, ali nije sterilno, nego je strastveno i karakterno.

Plavac Premium Terra Madre iz 2016. godine jedan je od uzornih primjera vina s Komarne, najmlađeg hrvatskog vinogorja. Komarna, prelijepi komad zemlje na putu od Ploča prema Neumu, ima samo 82 hektara vinograda, podijeljenih na sedam proizvođača. Svi su vinogradi ekološki, pa tako i vina Terra Madre nose zelenu markicu.

Uz Terra Madre, na Komarni su najpoznatiji Rizman i Volarević, a svakako valja spomenuti da ondje vinograde ima i Ernest Tolj. S Komarne dolazi Toljev jako fini plavac Sveti Roko. Brand Terra Madre u vlasništvu je tvrtke Poljopromet, koja ima tri privatna vlasnika.

Terra Madre posjeduje šesnaest i pol hektara vinograda posađenih 2008. godine, s kojih proizvodi oko 80 tisuća buteljki godišnje. Prije tri godine podigli su modernu vinariju s kušaonicom. Vina Terra Madre izrazito su terroirska. Komarna se može pohvaliti značajnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura, što čuva svježinu grožđa. Dvostruka insolacija na nekim položajima omogućuje ravnomjernije dozrijevanje plavca malog, što je osobito važno za taninsku zrelost. Blizina mora gotovo da čini vina slanima, što je za plavac netipično kao i izrazita mineralnost koju je Decanter naglasio u svom opisu srebrnog plavca Terra Madre.

Osim Plavca Premium, ovih smo dana probali i Plavac Barrique, koji je gušći, agresivniji i rustikalniji ali opet vrlo čist u aromama i okusima. Riječ je o stilski drukčijem vinu od Plavca Premium, što nije nelogično, ali s etikete bi u budućim berbama trebalo skinuti oznaku barrique, jer ona danas na većini tržišta, osobito u sommelierskoj zajednici, ne znači baš mnogo.

Osim plavaca, kušali smo i pošipe Terra Madre. Pošip Premium iz 2019. godine iznimno je dobro vino, koje posjeduje naglašenu mineralnost, svježinu, te optimalnu kombinaciju cvjetno-herbalnih i voćnih aroma. Svježina i mineralnost toliko su istaknute da kamufliraju 13,5 posto alkohola. Na kušanju smo prvo mislili da ovo tehnički perfektno vino ne sadrži više od 12,5 posto.

Pošip Sur Lie iz berbe 2017. prirodno je kremastiji zbog načina proizvodnje, ali je nakon tri godine sačuvao uzornu svježinu: svježina i mineralnost očigledni su trademark vina Terra Madre. Vina s Komarne pojavila su se na tržištu prije manje od deset godina. A već sad možemo reći kako se radi o jednom od najuzbudljivijih hrvatskih vinogorja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.