Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Francuska počinje otvarati restorane 2. lipnja. Chefovi su podijeljeni

pariz-restoran

Francuski premijer Edouard Philippe u četvrtak je objavio da će se restorani u toj zemlji moći početi ponovno otvarati od 2. lipnja, ali samo u regijama koje su proglašene “zelenim zonama”, s povoljno epidemiološkom situacijom. U regiji Ile-de-France u kojoj se nalazi Pariz, smjet će raditi samo terase. Precizne mjere po kojima će restorani morati raditi još nisu objavljene.

Francuski chefovi podijeljeni su oko odluke o ponovnom otvaranju. Podsjetimo, francuski ugostitelji morali su zatvoriti 14. ožujka s manje od 24 sata vremena za pripremu. Morali su prosvjedovati da bi država počela razmišljati o pomoći sektoru i pokrenuli su intenzivnu javnu raspravu o načinu i datumima ponovnog otvaranja.

Francuska je prilično pogođena pandemijom korona virusa. Turizam ove godine neće biti ni sjena onome što je bio lani, iako za 15. lipnja najavljuju otvaranje granica. Neki chefovi smatraju da je otvaranje 2. lipnja prerano. Nisu spremni riskirati sigurnost svojih zaposlenika i gostiju, posebno zato što nisu sigurni po kojim će pravilima morati raditi i hoće li im to biti isplativo. Neki od najistaknutijih francuskih profesionalaca, poput chefa Gillesa Goujona, smatraju da je zdravstveni rizik još previsok za otvaranje lokala. Na drugoj strani, chef Alain Ducasse predvodi skupinu koja zagovara što ranije otvaranje, s argumentom da su restorani epidemiološki puno sigurniji prostori od supermarketa a ponekad i kućnih kuhinja. 

Mnogi koji žele otvoriti trebat će vremena da se organiziraju, ponovno zaposle ljude i organiziraju nabavu. Trebat će i značajne investicije. Neki misle da otvaranje 2. lipnja ne znači puno kad se za 22. lipnja ionako najavljuje treća faza relaksiranja mjera, nakon koje bi restorani mogli raditi gotovo normalno. Premijer Philippe najavio je da će sigurosne mjere u potpunosti poštovati profesionalne argumente ugostitelja. U barovima, međutim, piće će se do daljnjeg moći posluživati samo na  terasama.

Francuska je izravnala krivulju svoje epidemije. Tijekom širenja zaraze imali su više od 185 tisuća slučajeva, a više od 28 tisuća ljudi je umrlo. Trenutno je u Francuskoj zaraženo oko 90 tisuća ljudi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.