Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bolfanovi Sauvignon iz 2019. i Sivi pinot oranž iz 2018. ozbiljno su vrijedna vina

bolfan-sauvignon-sivi-pinot-2019

Tomislav Bolfan začetnik je modernog vinarstva u Zagorju. Prije Bolfana, u Zagorju nije bilo ni jedne ambiciozne vinarije. Gospodin Bolfan pozornost podjednako privukao veoma dobrim vinima i pažljivim, za hrvatske kriterije inovativnim radom u vinogradu. 

Bolfan je, podsjetimo Steinerovac i uvjereni biodinamičar, a njegova vina posjeduju ekološki certifikat. U proteklih petnaestak godina Tomislav Bolfan prikupio je niz međunarodnih nagrada uključujući nekoliko Decanterovih medalja, kao i zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu sauvignona u španjolskoj Ruedi, za Sauvignon iz 2015. godine. 

Bolfanov Sauvignon iz 2019. jednako je dobar kao i četiri godine starije šampionsko vino. Riječ je o vibrantnom sauvignonu snažnih zelenih aroma, naglašene mineralnosti, perfektno hrskave teksture i herbalno voćnih okusa, s vrlo dugim aftertasteom za taj žanr vina; Bolfanov Sauvignon po teksturi i strukturi zapravo asocira na vrhunske gruner veltlinere iz austrijskog Kamptala (Brundlemayer, Loimer).

bolfan-sauvignon-2019

Ovih smo dana popili nekoliko buteljki Sauvignona iz 2019. uz vrtne i divlje šparoge i mladi grašak, s kojima se, prirodno, izvrsno slaže. No, Bolfanov bi Sauvignon prije svega trebalo točiti uz proljetne rižote i paste, zatim uz mlađe , osobito kozje sireve, te svakako uz sushi.

U novoj kolekciji Bolfanovih vina dopao nam se i Sivi pinot oranž iz 2018. godine. Kako samo ime kaže, radi se o maceriranom, ružičastom sivom pinotu koji je veoma kremast, bogat ali istodobno brutalno suh, s optimalnom dozom tanina koja mu učvršćuje strukturu. Bolfanov Sivi pinot oranž pokazuje koliko je ta sorta podesna za maceracije. Maceracije iz sivog pinota izvlače puno više od njegovih uobičajenih aroma žutog ljetnog voća, citrusa i nešto cvijeća. 

bolfan-pinot-sivi-orange

Dobri macerirani sivi pinoti, poput Bolfanova (kao i Kolarićeva) predstavljaju zapravo stilsku premosnicu između alzaških uljastih pinot grisa i masovno komercijalnih, laganijih pinot grigia iz sjeverne Italije. Bolfanov Sivi pinot oranž vino je za robusniju bijelu ribu, plavu ribu, piletinu, teletinu , vrganje i lisičice….

Ovih smo dana još probali i Bolfanov pjenušac Centurion Blanc de Blancs, koji se proizvodi tradicionalnom metodom. Radi se o vrlo, vrlo dobrom vinu, koje prerijetko viđamo u restoranima. Tomislav Bolfan ima neke od najljepših vinograda u ovom dijelu Hrvatske. Iz njegova restorana u mjestu Hrašćina blizu Krapine, pruža se idiličan pogled na zaista savršeno uređene bregovite vinograde. Legenda kaže da je engleski marketinški guru Tony Hodges baš na Bolfanovu imanju smislio naziv Bregovita Hrvatska koji je, eto, u međuvremenu postao službena oznaka za vinogorja blizu Zagreba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.