Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VAŽNA PRESUDA Francuske osiguravajuće kuće restoranima moraju pokriti gubitke uzrokovane pandemijom

nobu-pariz

Trgovački sud u Parizu 22. svibnja donio je presudu koja bi mogla značajno utjecati na sudbinu francuske restoranske scene. Jedan od najvažnijih francuskih restoratera Stephane Manigold, čovjek iza La Maison Rostang, Substancea, Contrastea i Le Bistrota d’à Côté Flaubert, tužio je svoju osiguravajuću kuću AXA jer mu nije htjela nadoknaditi štetu koju je njegovim restoranima nanijela pandemija korona virusa. Sud je presudio u Manigoldovu korist. 

Manigold, u čijim restoranima radi više od 50 ljudi, prije dva mjeseca je objavio: “Kao restorater, želim vas informirati da sam nakon zatvaranja restorana odlukom Ministarstva solidarnosti i zdravlja 14. ožujka, svojoj odvjetnici Anaïs Sauvagnac naložio da tuži osiguravajuću kuću AXA pred Trgovačkim sudom u Parizu. AXA ne ispunjava svoje obveze odbijajući nam isplatiti odštetu, iako u našem ugovoru stoji da smo osigurani od gubitaka iz bilo kojih razloga, bez izuzetaka”.

Pariški sud naložio je tvrtki AXA da ispuni odredbe ugovora i isplati Manigoldu odštetu za osigurane financijske gubitke za dva i pol mjeseca (Manigold je zahtijevao četiri). Riječ je o značajnoj svoti. Samo za Bistro Flaubert AXA Manigoldu mora platiti milijun eura, iako je on prije tužbe od njih tražio 70.000 eura. Osiguravatelji su se branili formulacijom da su “restorani zatvoreni za javnost” što nije isto što i “da su morali zatvoriti vrata.” 

Sud je odlučio da je restoran zatvaranjem za javnost onemogućen kao i da zbog nekok drugog razloga ne može raditi, što znači da ima pravo na pokrivanje gubitaka definirano ugovorom. Francuski restorani nisu se jedini suočili s odbijanjem osiguravatelja da im isplate odštete. Američki chef Thomas Keller tužio je svoju osiguravajuću kuću iz istog razloga.

“Otkad smo otvorili The French Laundry u 25 godina smo im redovitim uplatama dali 15 milijuna dolara. Sad nam oni odbijaju isplatiti osiguranje. Odbijaju ga i mnogim drugima, jer u mnogim policama nema predviđene situacije poput širenja virusa. Nakon epidemije SARS-a 2003. većina osiguravatelja potrudila se da se zaštiti od sličnih situacija. Ali to je kao da odbijate medicinsku pomoć kroničnom bolesniku. To je neodgovorno i amoralno,” tvrdio je Keller.

Kad su vidjeli koliko bi ih mogla stajati katastrofa koja je tijekom pandemije zadesila restoransku industriju, osiguravatelji su se počeli braniti raznim taktikama. U Manigoldovu slučaju išli su u sve moguće detalje. Primjerice, pozivali su se na to je zatvaranje restorana u Francuskoj naredio ministar solidarnosti i zdravlja, dok se u ugovorima spominju samo ministarstvo policije i ministarstvo zdravstva. AXA je u međuvremenu većini restoratera koje osigurava ponudila isplate 20 posto gubitaka obračunato prema zadnja četiri mjeseca aktivnosti, ako potpišu da ih neće tužiti. 

U Americi su osiguravatelji tvrdili da pandemija korone nigdje nije zapisana u ugovorima pa se ne može smatrati razlogom za isplatu odštete. Kako bilo, presuda pariškog suda i iznos koji AXA mora isplatiti Manigoldu velika su pobjeda za restoratere i mogla bi izazvati domino efekt. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.