Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Laurent Perrier Cuvee Rose i danas je jedan od najboljih šampanjaca u svom žanru

laurent-perrier-cuvee-rose

Rose šampanjci nisu osobito star tržišni fenomen. Premda ih danas svi proizvode jer ih tržište iz godine u godinu traži sve više, mnoge velike kuće počele su se ozbiljnije baviti roseima tek u drugoj polovici prošlog stoljeća.

Primjerice, prvi Krugov rose pojavio se u osamdesetim godinama: ondašnji vlasnici Kruga dugo su odbijali buteljirati rose jer su smatrali da je ružičasti šampanjac nešto sasvim frivolno. U Laurent Perrieru, danas velikoj kompaniji koja posjeduje i jedan Salon, bili su nešto manje konzervativni, što im se do danas isplaćuje .

Njihov Cuvee Rose prvi je put proizveden još 1968. godine, odmah se izborio za vodeće mjesto na tržištu i smatra se ikonografskim ružičastim šampanjcem. Laurent Perrierov dugoročni tržišni trijumf utemeljen je i na jako dobrim kritikama: Cuvee Rose redovito dobiva preko 90 bodova.

Laurent Perrier Cuvee Rose proizvodi se isključivo od crnog pinota koji macerira 48 do 72 sata, što vinu daje intenzivnu boju lososa. Grožđe dolazi s nekih od najpoznatijih vinograda u Champagni, uključujući čuveni Ambonnay. Cuvee Rose odležava čak pet godina na kvascima, što je izuzetno rijetko za non vintage šampanjce. Zato su rezultati prilično spektakularni: riječ je o jednom od najkremastijih i najelegantnijih rosea na tržištu, ali s vrlo čvrstom, kiselom kičmom, koja ga čini prvorazrednim gastronomskim vinom. I to ne samo u onom uobičajenom, konzervativnom kontekstu, gdje uz čvršće ružičaste šampanjce spominjemo dimljeni losos, jakovske kapice gusja jetra, jastoge ili kremaste sireve, nego i mnogo šire.

Zbog svojih intenzivnih aroma jagoda i malina uokvirenih svježinom i kiselinom, i zbog kremaste, široke teksture, Cuvee Rose odlično se slaže s azijskim kuhinjama i s euroazijskim fusionom. Laurent Perrierov Cuvee Rose, koji uvozi zadarski Atrox, definitivno je jedan od najboljih ružičastih šampanjaca na hrvatskom tržištu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.