Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo Simčičev Chardonnay Classic i Pinot Grigio Classic iz 2019. Oba su vina predobra za svoju cijenu

simcic

Simčičeva vina iz linije Classic već jako dugo godina predstavljaju izvrsnu vrijednost za novac. Riječ je o bazičnoj liniji najvažnijeg slovenskog vinara, koja bi, kao i sve bazične linije, trebala biti relativno jednostavna i lakopitka.

Ali nije (nije jednostavna, no pije se razmjerno lako). Simčičeva vina iz linije Classic zapravo su jednako dobra ili bolja od luksuznih vina većine slovenskih i hrvatskih vinara.

To osobito dolazi do izražaja u berbama poput 2019. koja je, čini se, bila jednako uspješna u slovenskim Brdima kao i skoro svugdje u Hrvatskoj. Chardonnay Classic s 14 posto alkohola moćno je, kremasto-mineralno bijelo vino, koje naglašeno miriše po livadskom cvijeću, kruškama, breskvama i slatkim istočnim začinima.

simcic-najava

Na okusu dominiraju suho voće i citrusi s mineralnim aftertasteom. Jaka struktura ovog veoma dobrog chardonnaya, koji ni na jednom ocjenjivanju ne bi trebao dobiti manje od 90 bodova, omogućuje mu gastronomsku univerzalnost: možete ga piti uz pršut i kulen, uz tartar od tune, uz razne varijante sushija, uz plemenitu bijelu ribu na gradelama, ali i uz teleće kotlete i bogate zrele sireve.

Simčičev Pinot Grigio iz 2019. godine još je malo impresivniji, vjerojatno i zbog dulje maceracije koja se vidi po laganoj bakrenoj boji na rubovima. Sivi pinot miriše intenzivnije i opojnije od Chardonnaya. Na nosu dominiraju herbalno-začinski elementi, zapravo neobični za tako mlado vino. Na okusu je citrusno orašast, s diskretnim, ugodno gorkim završetkom.

No, najvažnije je tijelo. Većina ljubitelja vina koji nisu navikli na alzaške široke i uljaste sive pinote, smatraju pinot grigio razmjerno laganim, katkad tankim vinom. Nasuprot toj masovnoj i ne baš neutemeljenoj percepciji, Simčičev Pinot grigio s 14 posto alkohola, spada u polutešku do tešku kategoriju; on je gust, velik supstancijalan i jako dugo traje u ustima. Mislimo da izvrsno ide uz škampe, jastoge, jakovske kapice, ili pak pečenu piletinu, ali i uz odojka na ražnju ili klasičan roštilj, ako se odlučite za bijelo vino. Simčičeva vina iz linije Classic u trgovinama bi trebala koštati oko petnaestak eura, što zaista jest value for money.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.