Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CHEAP EATS Deset korektnih do briljantnih jela u zagrebačkim restoranima od 35 do 70 kuna

karijola2019-koromac

Teška vremena sa sobom donose i teže trošenje novca. No, manji računi ne moraju nužno značiti manje uživanja u okusima. Stoga smo izdvojili deset zagrebačkih restoranskih jela po vrlo povoljnim cijenama, koja u najgorem slučaju pružaju osjećaj sitosti uz korektne okuse, dok u najboljem slučaju omogućuju autentični gastronomski doživljaj s dodirom visoke kuhinje.

U ovom pregledu nažalost nema našeg omiljenog bistroa Šalša, jer Šalša svakodnevno mijenja jelovnik e(što je pohvalno), pa nismo mogli izdvojiti jedno jelo. No, Šalša na Trešnjevki definitivno je izvrstan value for money. Nema ni Royal Indie, koju jako volimo i koja naizgled spada u ovu kategoriju, jer većina curryja košta između 60 i 70 kuna. No kad dodamo naan i rižu, račun se nužno penje na sto ili više kuna. Evo liste od najniže do najviše cijene.

1. Pljeskavica, 35 kuna, Tvornica pljeskavica Kosta, Savska, 

tvornica-pljeskavica-kosta-pljeskavica

Kosta peče daleko najbolje pljeskavice u Zagrebu. Mijesi ih ručno, od svježeg mesa, a cijena je kako vidimo smiješna.

2. Burek s mesom, 45 kuna, Vinodol , Teslina

vinodol-burek (1)

Vinodolov burek jedno je od najslasnijih jela koja se mogu probati u centru Zagreba. Porcija je definitivno dovoljno zasitna za cijeli ručak. Poslije ovog moćnog i jako finog bureka možete naručiti još samo jagode ili trešnje.

3. Cheesburger, 45 kuna, Burgeraj, Preradovićeva 

burgeraj

Među restoranskim profesionalcima već dugo vlada konsenzus da su Burgerajevi burgeri uvjerljivo najbolji u gradu. Uostalom, puno restoranskih profesionalaca, od vlasnika Timea do vlasnika Evergreena, jedu u Burgeraju. Cheeeseburger je čisti gastro za 45 kuna.

4. Steak tartar, 49 kuna, Batak Grill, razne lokacije

batak-grill-tartar

Batak, naravno, nije i ne želi biti gastro, ali je ovaj tartar sasvim korektan, dobro prezentiran, funkcionira kao solidan i zabavan snack uz čašu Fakina, Nerice, Deklića ili Korlata.

5. Meksička salata, 50 kuna, Budweiser, Heinzelova i Adžijina

Riječ je zapravo o puno piletine s roštilja poslužene na zelenim salatama, rajčicama krastavcima i ljubičastom luku. Grah i kukuruz trebali bi opravdati meksički pridjev. Međutim, bilo bi zgodno kad bi Budwesier uz meksičku salatu počeo servirati krišku limete, te po želji gostiju svježi korijander. Limeta i korijander dio su abecede meksičkih kuhinja (korijander treba posluživati po želji gostiju, jer puno Hrvata ne voli njegovu pomalo sapunsku aromu).

6. Male pizze, 43 – 59 kuna, Karijola, Vlaška i Badalićeva

karijola2019-koromac

Karijoline male pizze izvrsne su same po sebi, a ne opterećuju vaš probavni sustav kao one standardne , zapravo pregoleme pizze. Karijola u Vlaškoj otvorila je još jednu terasu,iznad one stare, a ispod Rubetićeve ulice na Šalati.

7. Larb , 48-54 kune, Khaos Thai, Iblerov trg

larb

Larb je jako aromatična i kalorična laoska salata od riže, mesa i/ili kozica, koja se servira s ljepljivom rižom. Khaos Thai počeo je pripremati larb par tjedana prije lockdowna, pa zapravo tek sad možemo uživati u ovom autentičnom i briljantnom azijskom jelu.

8. Calzone, 42-55 kuna, Franko’s Pizza & Bar, Branimirova

calzone-frankos

Ovaj calzone napravljen od klasičnog tijesta za napoletanu i pečen u krušnoj peći, izvanredna je vrijednost za novac, pogotovo ako cijeli dan niste ništa jeli. Frankov calzone puni se, među ostalim, trganom svinjetinom iz kućne proizvodnje.

9. Orecchiette Arrabbiata, 65 kuna, Agava, Tkalčićeva

Belizar Miloš čovjek je koji baš zna kuhati. Stoga njegove razmjerno jeftine tjestenine ne spadaju u kategoriju fast fooda ili street fooda, nego u ozbiljnu kuhinju. Nismo jedino sigurni može li se ova pasta naručiti i u restoranu, ili se radi isključivo o programu za dostavu.

10. Rižoto Primavera, 70 kuna, Theatrium, Teslina

Ovdje je riječ o čistoj visokoj kuhinji za manje od deset eura. Filip Horvat jedan je od vodećih domaćih majstora rižota, a svibanj je najidealniji mjesec za Primaveru. Navalite i uživajte.

.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.