Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Naša su maslinova ulja još jednom dokazala da su među najboljima na svijetu

ulja

Hrvatska ulja nastavljaju marširati svijetom. Već smo navikli da talijanski Flos Olei, najutjecajniji globalni maslinarski medij, proglašava Istru najboljom svjetskom regijom za proizvodnju maslinovih ulja.

Njujorški Godišnji indeks najboljih maslinovih ulja također nam je donio sjajne vijesti. Hrvatska su ulja, kako je već objavljeno, osvojila dvadeset zlatnih medalja. Ovdje su posebno važne dvije činjenice.

Prvo, naša su ulja osvojila medalje i u kategoriji blendova i u kategoriji monosortnih ulja, što znači da su hrvatski uljari svjetski relevantni u oba područja proizvodnje ekstradjevičanskog ulja. Drugo, važno je da su zlata dobili proizvođači sasvim različitog profila, od jako velikih poput Lagune, preko srednje velike Salvele, do obiteljske uljare Chiavalon.

Važno je također da medalje dobivaju i ulja iz Dalmacije, koja tek trebaju pokazati svoj puni maslinarsko potencijal. Njujorški trijumf hrvatskih ulja trebao bi biti snažan poticaj ugostiteljima da ne koriste industrijska uvozna maslinova ulja. Jer, i među vrhunskim hrvatskim uljima ima onih koja nisu skupa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.