Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Francuska vlada odobrila je 140 milijuna eura za destiliranje viškova vina

Najveći proizvođači, Francuska, Italija i Španjolska, imaju oko 300 milijuna litara viška kojih se moraju riješiti do iduće berbe. Francuska Vlada, javlja Le Figaro, odabrala je kriznu destilaciju. Odobrila je 140 milijuna eura za “prvu seriju specifičnih mjera “ pomoći vinskoj industriji pogođenoj pandemijom korona virusa. 

Najveći francuski poljoprivredni sindikat FNSEA tražio je 500 milijuna eura državne pomoći za vinare, uključujući 260 milijuna dolara za destilaciju, kojom bi višak vina bio pretvoren u industrijski alkohol i dezinficijense. Pomoć od 140 milijuna eura nazvali su “prvom gestom” ali upozoravaju da bi Vlada, želi li spriječiti trajniju štetu, morala ispuniti sve zahtjeve vinara. Najugroženijim malim i srednjim tvtkama u vinskom sektoru država će otpisati doprinosa, otvorit im kredite s državnim jamstvom, a uvjete za pomoć i rokove tek trebaju objaviti.

Vinogradari iz Champagne kritizirali su smjer u kojem Vlada planira pomoć za vinsku industriju. Strahuju da većina proizvođača grožđa u Champagni neće ispuniti uvjete za pomoć. Problem je, tvrde, u tome, što da bi dobili pomoć moraju dokazati da su im prihodi pali u prvom dijelu godine, a grožđe se u Champagni plaća s odgodom.

Vinogradari u toj regiji sada čekaju isplate za berbu 2019. dok će prave razmjere krize osjetiti tek u srpnju kad budu znali koliki će biti urod i cijene za iduću berbu. Prodaja šampanjca tijekom pandemije je pala 80 posto i u Champagni strahuju da 12 od 15 tisuća vinogradara neće moći kandidirati za pomoć, što bi bilo katastrofalno. Još jedan golemi problem za oporavak francuske vinske industrije su carine od 25 posto na izvoz u Ameriku. 

Francuski ministri pozvali su Europsku uniju da nastavi borbu protiv odluke američkog predsjednika Trumpa. U prvoj idućoj fazi pomoći vinskoj industriji, francuska vlada najavljuje dodatni novac za destiliranje viškova vina.   

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.