Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dosta je nevjerojatno da Stožer još nije objavio uputstva za rad restorana

restorani

Dana 6. svibnja u podne na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nije bilo novih uputa za rad restorana i drugih ugostiteljskih objekata.

Restorani se, po odluci Stožera civilne zaštite, mogu otvoriti u ponedjeljak 11. svibnja. Restorani se, dakle, teoretski mogu otvoriti za pet dana, ali još ne znaju po kojim će pravilima moći poslovati. Riječ je o prilično nevjerojatnom nemaru ljudi koji donose ta pravila. Evo zašto.

Restorani pet dana prije mogućeg početka rada ne znaju koliko će stolova smjeti postaviti. O broju stolova ovisi odluka vlasnika hoće li uopće početi raditi, ili neće početi raditi jer mu se to možda ne isplati. O broju stolova zavisi broj zaposlenih. Restoran s dvadeset stolova mora imati veći broj konobara i kuhara od restorana s deset stolova. Radi se, dakle, o ključnim poslovnim odlukama koje se moraju donijeti prije početka rada restorana, a koje vlasnici restorana ne mogu donijeti dok ne vide pravila.

A pravila još nema, premda su morala biti objavljena najkasnije ovog ponedjeljka, da bi se restoranska industrija mogla pokrenuti. Tu je, nadalje, i niz logističkih koraka poput osiguranja nabave svježih namirnica bez koje se dobar restoran ne može otvoriti. A kako da se bilo tko pobrine za nabavu ako ne zna po kojim će pravilima raditi i hoće li mu se uopće isplatiti raditi?

Hrvatska je Vlada i ovim blago rečeno nemarnim kašnjenjem s objavljivanjem uputa pokazala da zapravo duboko prezire restoransku industriju. Usporedbe radi., Austrija je objavila pravila za rad restorana prije sedam dana, a restorani se otvaraju 15. svibnja, dakle kasnije nego u Hrvatskoj..

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.