Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lista zemalja čije bi turiste ovog ljeta smjeli pustiti u Hrvatsku (i lista onih koje nipošto ne smijemo)

granica-turizam

S približavanjem prve epidemijske turističke sezone u hrvatskoj povijesti, sve se više razgovara i o rizicima od otvaranja granica. Medijski komentatori i najugledniji znanstvenici, političari i hotelski menadžeri s jednakom strašću iznose stavove a katkad i materijalne argumente o tome kako bi trebala izgledati ovogodišnja turistička sezona, a da ne riskiramo veliki povratak Covida 19 u Hrvatsku. 

Stoga smo, na temelju podataka s Worldometera od 5. svibnja u 19 sati, sastavili listu zemalja koje su trenutno sigurne kao emitivne destinacije, i listu zemalja koje su izrazito nesigurne. U obzir smo uzeli samo države čiji turisti i inače u većem broju posjećuju Hrvatsku.

Glavni nam je kriterij bio dnevni broj novozaraženih unatrag sedam dana. Među sigurne zemlje svrstali smo države koje imaju dvoznamenkasti ili manji broj novozaraženih, uz jednu iznimku. Među nesigurne, uvrstili smo zemlje koje imaju izrazito visok broj smrtnih slučajeva o  novozaraženih pacijenata. Evo liste:

Sigurne zemlje čijim se turistima možemo veseliti

1. Slovenija šest novozaraženih 5. svibnja. Prethodna dva dana ni jedan novozaraženi. Ukupno 1445 zaraženih i 98 umrlih

2. Austrija 29 novozaraženih, prethodnih dana broj nije prelazio 100, ukupno 15. 650 zaraženih i 606 umrlih

3. Slovačka 8 novozaraženih na današnji dan. Brojke su od početka pod kontrolom. Ukupno 1421 zaraženi i 25 mrtvih. Slovačka, nažalost nikada nije bila osobito jaka emitivna destinacija za hrvatsko tržište, što bi ove godine trebalo promijeniti.

4. Češka 59 novozaraženih na današnji dan, ukupno 7878 zaraženih i 254 umrla

5. Mađarska 30 novozaraženih na današnji datum. Ukupno 3065 zaraženih i 363 umrla

6. Norveška 24 novozaražena, ukupno 7928 zaraženih i 215 umrlih. Iz Norveške se nažalost uglavnom ne putuje automobilom, a nitko još zna pod kojim će se uvjetima letjeti.

7. Bosna i Hercegovina 20 novozaraženih na dan 5. svibnja. Ukupno 1946 zaraženih 79 umrlih. Bosna i Hercegovina izvrsno se bori s epidemijom, a Bosanci i Hercegovci redovito ljetuju u Makarskoj i Baškoj Vodi.

8. Švicarska Švicarska je 5. svibnja zabilježla 28 novozaraženih, što se uklapa u recentni trend. U Švicarskoj je dosad registirano 30.009 zaraženih i 1790 umrlih

9. Njemačka Njemačka se ne uklapa u ove kriterije. Njemačka još nije svladala epidemiju. Na dan 5. svibnja Njemačka je imala 272 novozaražena. Ukupne su brojke prilično grozne; čak 166.424 zaražena, no dobar je znak što Njemačka ima relativno malu smrtnost, oko 4 posto. Njemački turisti očigledno žele doći u Hrvatsku, no prema njima se, ako se epidemija ne smiri u svibnju, moramo odnositi s posebnom pozornošću

Zemlje čije turiste nipošto me bismo smjeli puštati u Hrvatsku

1. Italija Italija je naše tradicionalno snažno emitivno tržište, ali u Italiji vlada potpuni kaos, a brojke su strašne. Više od 29 tisuća umrlih, više 213 tisuća zaraženih i 1075 novozaraženih na današnji dan. Zasad se čini da Talijani ove godine ne smiju ljetovati u Hrvatskoj

2. Velika Britanija Dubrovnik je godinama živio iod Engleza. Međutim, brojke u Velikoj Britaniji jednako su loše ili gore nego u Italiji, jer je Velika Britanija već zabilježila 29.427 mrtvih, dok je broj novozaraženih danas porastao za čak 4406 slučajeva

3. Španjolska Španjolska s današnjim danom ima 25.613 umrlih i 2260 novih slučajeva.

4. Rusija Rusija je nažalost novo glavno globalno žarište Covida 19. Na današnji je dan zabilježeno više od 10 tisuća novih slučajeva

5. Sjedinjene Države Ovo se podrazumijeva, ali podsjetimo ipak na brojke: u Americi je registrirano ukupno 1.218.472 pacijenta, što je trećina zaraženih na cijelom svijetu . Dosad je umrlo 70.713 Amerikanaca, što je 12 tisuća više nego u desetogodišnjem vijetnamskom ratu.

6. Švedska Famozni švedski model koji se toliko mistificira, ovoj je inače racionalnoj državi samo danas donio 495 novih slučajeva i 85 umrlih. U Švedskoj je zaraženo ukupno 23.216 ljudi, a umrlo je 2854. Sve to na desetak milijuna stanovnika. Švedski su turisti izrazito pristojni ljudi i odlični potrošači, ali ove ih godine zaista ne bismo smjeli primiti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.