Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bjelovar i Pula dopustit će postavljanje terasa na javnim površinama. Zagreb to mora učiniti što prije

vilnius

Po uzoru na glavni litavski grad Vilnius, Bjelovar i Pula prvi u Hrvatskoj su najavili da će ugostiteljima dopustiti da prošire terase na javne površine, kako bi unatoč obveznom razmaku stolova mogli ostvariti dovoljan promet da stanu na noge nakon višetjedne zabrane rada, objavio je novac.hr. “Nisam izmislio toplu vodu i neću je izmišljati. Gdje god vidimo dobre i inovativne ideje, primijenit ćemo ih,” rekao je novinarima bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Riječ je o jednoj od najboljih odluka u cijeloj krizi koju je pandemija korona virusa izazvala u ugostiteljskoj industriji.

Hrvatska Vlada u sklopu relaksiranja mjera dopustila je da ugostiteljski objekti ponovno počnu raditi od 11. svibnja, uz pridržavanje određenih sigurnosnih mjera. Za vlasnike lokala najteža mjera je obvezni razmak među stolovima od najmanje dva metra, koji ih prisiljava da na gotovo istim troškovima kao inače rade s dvostruko manjim prometom, neki ni s tim. Zbog toga su neki od vodećih hrvatskih restoratera najavili da neće otvoriti restorane jer im se to naprosto ne isplati.

Kao što smo već objavili, Padova i Vilnius ugostiteljima su na raspolaganje besplatno stavili javne površine, ne samo zato da pomognu oporavku ugostiteljstva, već i zato što su svjesni da je okupljanje ljudi na terasama važan aspekt života gradova i funkcioniranja zajednice. Primjer Bjelovara i Pule trebao bi slijediti i Zagreb i ostali hrvatski gradovi. Problem je, naravno, u masi birokratskih prepreka, nedostatku političke volje ili oboje.

Nacionalna udruga ugostitelja od Grada Zagreba i Ministarstva turizma zatražila je da donesu posebne i jasne propise za korištenje javnih površina za terase, kako bi se to moglo provesti bez dodatnih komplikacija za ugostitelje. U Dubrovniku, gradonačelnik Mato Franković lokalima koji su u zakupu gradskih prostora predlaže da nakjon 30. lipnja ako bude turista nastave plaćati po modelu 50 posto za zakup 30 posto za javnu površinu, dok bi preko zime bi bili oslobođeni najma. Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, očekivano, ne želi ni razmisliti o opciji ustupanja javnih površina restoranima, barovima i kafićima jer su oni, tvrdi, locirani tako da ne mogu koristiti te površine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.