Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RUDOLF ŠTEFAN Ne mogu otvoriti Pelegrini u ovakvim uvjetima

stefan-intervju

Šibenski Pelegrini uvjerljivo je najvažniji hrvatski restoran unatrag desetak godina. Pelegrini je u različitim izborima za hrvatski restoran godine osvajao niz uzastopnih prvih mjesta, dok je njegov chef i vlasnik Rudolf Štefan višekratno biran za najboljeg hrvatskog kuhara. Pelegrini ima Michelinovu zvjezdicu,a gospodin Štefan utemeljitelj je Chef ‘s Stagea, uvjerljivo najvažnije hrvatske gastronomske manifestacije. Rudi Štefan danas nam je napisao da zasad ne može otvoriti Pelegrini.

Štefanov mail prenosimo u cijelosti:

“Svakodnevno pratim novosti, pravila Stožera i Ministarstva te odluke kolega o otvaranju ili čekanju na otvaranje restorana. Nažalost, konoba Pelegrini u ovakvim se uvjetima ne može otvoriti, bar ne za sada. U iščekivanju smo bitnih uvjeta poslovanja, s kojima bi mogli otvoriti restoran, a isto tako i otvaranja granica i otvaranja mogućnosti kretanja među županijama. Čim se pravila promijene i budu racionalna i povoljna za otvaranje i rad restorana, tad ću ponovo otvoriti konobu Pelegrini.”

U Štefanovu mailu važne su dvije činjenice. Prvo, Rudolf Štefan, kao i Daniela Kramarić, vlasnica opatijskog Plavog podruma, naglašava važnost slobodnog kretanja među županijama. Ni jedan grad u Hrvatskoj osim Zagreba ne može samostalno izdržavati fine dining restoran. Pelegrini nužno ovisi o gostima iz cijele Hrvatske, kao i o gostima iz inozemstva.

Drugo, gospodin Štefan, koji nije samo chef nego i diplomirani ekonomist, što je u ovom kontekstu važno, smatra kako zasad predložena pravila za rad restorana nisu racionalna. On kaže da čeka racionalna pravila, da bi ponovo otvorio Pelegrini. Ako su dosad predložena pravila iracionalna, to znači da dobri restorani na moru ovog ljeta neće raditi. A ako restorani na moru neće raditi, bilo kakva turistička sezona posve je nemoguća,

Stoga je Štefanov stav o otvaranju restorana na moru iznimno značajan i za Ministarstvo turizma i za Stožer civilne zaštite, kao i za Vladu Republike Hrvatske koja zapravo donosi sve važne odluke o epidemijskoj krizi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.