Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Badelov Bijeli burgundac iz 1987. kojeg je vinificirao Franjo Francem, apsolutno je fascinantno vino

francem

Boca nema etiketu. Tek malu cedulju, na kojoj rukom piše Bijeli burgundac 1987. arhiva. Vino ima lijepu, autoritativnu boju starog zlata, s nijansama konjaka na rubovima. Na nosu je potpuno čisto,bez tragova oksidacije. Samo lagani miris prašine govori o njegovoj starosti. Poslije dvadesetak minuta u čaši prašina nestaje. Bouquet je više nego impresivan: uz razmjerno lagane tercijarne, recimo začinske elemente i miris karamele, on sadrži toliko koncentriranog svježeg i suhog voća (jabuke, breskve, marelice, citrusi) kao da je vino negdje u sedmoj, osmoj ili desetoj a ne u 33 godini života. 

Okus je voćno sladak, s dosta neprevrelog šećera, ali s toliko čvrstom strukturom da vino nije ljepljivo, a još manje zamorno. Dapače, pije se neobično lako i brzo. Aftertaste traje, traje i traje. Riječ je o jednom od najfascinantnijih hrvatskih bijelih vina, koje smo ikad probali.

Ovo je vino napravljeno gotovo slučajno. Bijeli burgundac iz 1987. godine proizveden je od kupljenog bijelog pinota. Badel, naime, ni u jednom do svojih vinograda nije uzgajao bijeli pinot. Vino je bazično prerađeno u Daruvarskoj vinariji, pa je arhivirano u Badelovu zajedničkom podrumu u Začretju.

Iza ovog nevjerojatnog vina stoji Franjo Francem, tadašnji Badelov glavni enolog i jedan od najznačajnijih hrvatskih vinskih profesionalaca. Gospodin Francem potpisao je niz briljantnih vina koja nemaju rok trajanja: od suhih Đakovačkih graševina iz ranih osamdesetih, preko Mladininih slatkih vina iz prvih godina ovog tisućljeća, do ovog zapanjujućeg Bijelog burgundca bez etikete, koji u Badelovu podrumu leži više od trideset godina.

Riječ je o vinu aukcijske vrijednosti, za koje bi trebalo napraviti neku vrstu etikete ili knjižice s osnovnim podacima i onda ga pokušati prodavati za ozbiljan novac, kad se tržište oporavi od epidemije. Francemov i Badelov Bijeli burgundac iz berbe 1987. ima ispred sebe još par godina trajanja u punoj, velikoj, raskošnoj formi kakvu je pokazao sinoć, dok smo ga pili prvo uz stilton, zatim uz dobru crnu čokoladu i na kraju uz sladoled od manga sa svježim jagodama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.