Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

40 posto talijanskih restorana ne želi otvoriti zbog nerealnih sigurnosnih mjera

rim-restoran

Prema planu relaksiranja mjera koje je objavila talijanska vlada, restorani, barovi i kafići mogu se početi otvarati u drugoj fazi, koja počinje 3. svibnja. Restorani će morati raditi pod posebnim protuepidemijskim mjerama koje predviđaju sve od zaštite pleksiglasom do dva metra obavezne fizičke distance, manjeg broja stolova i posebnih sanitarnih mjera u kuhinjama.

Talijanski ugostitelji, međutim, ne žure s otvaranjem pod tim uvjetima. U anketi koju su objavili list Il Messaggero i Fipe (Federazione Italiana Pubblici Esercizi), najveće udruženje restoratera i turističkih tvrtki, 40 posto vlasnika restorana, barova i kafića izjavilo je da 3. svibnja neće otvoriti, jer im propisane mjere previše smanjuju mogućnost rada i potencijalni promet.

“Srce mi plače što to moram reći ali mnogima od nas pod ovim se uvjetima ne isplati otvarati, “izjavio je za Il Messagero vlasnik bara i glavni tajnik Fipea Roberto Calugi. Slično raspoloženje vlada i među hotelijerima. Udruženje Federalberghi upozorilo je da turistička sezona upravo nestaje (talijanski hoteli trenutno imaju 70 posto praznog smještaja) a 50 posto talijanske ponude ovisi o stranim turistima.  “Ako se ovaj kanal (ugostiteljstvo) ne aktivira, neće biti dovoljnog tijeka novca da se većina struktura održi na nogama,” poručuju.

Francuska vlada u petak je objavila svoje sigurnosne mjere za ugostitelje nakon ponovnog otvaranja, koje su izazvale slične reakcije. Europske vlade, posebno u turističkim zemljama u koje spada i Hrvatska, morat će ponovno pokušati regulirati rad ugostiteljstva, po mogućnosti u tijesnoj suradnji s ugostiteljima, jer mjere koje su dosad donijele pokazuju da ne razumiju ni važnost sektora za svoje nacionalne ekonomije niti njegovu operativu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.