Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MARIN MEDAK Ako ne dođu strani gosti, dvije trećine restorana u Hrvatskoj moglo bi se zatvoriti

marin-medak1

Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, u intervjuu za Novi list iznio je prilično pesimističnu projekciju stanja u hrvatskom ugostiteljstvu poslije ukidanja lockdowna. 

Medak polazi od činjenice da stranci ostvaraju oko 8 milijardi od ukupno petnaestak milijardi kuna ugosostiteljskog prometa u Hrvatskoj.  Ako stranaca ove godine ne bude., gospodin Medak smatra da bi ugostitelji mogli računati na oko sedam milijardi kuna, ali samo u idealnim uvjetima, od kojih smo jako daleko.

Naime, vlasnik RougeMarina procjenuje da zbog oslabljene ekonomije hrvatski gosti naprosto neće imati novca za restorane, što dovodi do dodatnog smanjenja prometa. A ako promet, recimo, padne na pet milijardi kuna, to  prema Medakovoj pomalo matematičkoj interpetaciji znači da bi se dvije trećine svih restorana moglo zatvoriti. Dodatne probleme imat će lokali u shopping centrima, kojima najam nije oprošten a po novim mjerama neće lako osigurati propisne uvjete za rad.

Marin Medak kazao je Novom listu kako je o svemu tome u ponedjeljak razgovarao s ministrom turizma. “Gari Capelli bio je iznenadjujuće optimističan , kad je riječ o dolasku stranih gostiju. Ministar očekuje da će dva udarna mjeseca biti solidno popunjena.” prenosi Medak.

Foto/YouTube Screenshot

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.