Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Restorani koji su mijenjali hrvatsko društvo i politiku: mali ali zanimljiv povijesni pregled

hdz-nk-jarun

Posao restorana nije da se bavi politikom. Svaki politički eksponirani vlasnik restorana riskira da rastjera puno svojih gostiju. No, restorani se često nalaze u samom središtu političkih događaja, ili funkcioniraju kao katalizator društvenih stanja, što je najbolje pokazao primjer srećom kratkog zatvaranja Tekke, kroz koji se manifestiralo masovno nezadovoljstvo građana radom pojedinih državnih tijela.

Osim toga, restorani katkad samom svojom lokacijom ili zbog važnih gostiju ulaze u središte društveno političkih zbivanja. Evo liste restorana u kojima se, ili kroz koje se mijenjala Hrvatska.

1. NK Jarun, Zagreb

U toj je roštiljarni kraj nogometnog igrališta formalno osnovana Hrvatska demokratska zajednica. Čelnici HDZ-a svake godine obilježavaju taj događaj iz svibnja 1989. HDZ je zapravo trebao biti osnovan u hotelu Panorama, ali je lokacija promijenjena u zadnji trenutak, kako bi se zavarala protutuđmanovska frakcija, pa je dr.Tuđman bez pravog protukandidata izabran za predsjednika HDZ-a.

2. Baltazar, Zagreb

Baltazar je bio rezervni ured premijera Ive Sanadera, u vrijeme njegove najveće moći. U Baltazaru su se donosile važne političke i financijske odluke. Zanimljivo je da je u Baltazar često dolazio i Stjepan Mesić, dok je bio predsjednik Republike. Baltazar je vjerojatno jedini hrvatski restoran koji je istodobno među stalnim gostima imao predsjednika Vlade i predsjednika Republike.

3. Kukuriku, Kastav

U ovom starom restoranu u lijepom gradiću iznad Rijeke, gdje je jednom davno kuhao veliki chef Zdravko Tomšić, osnovana je Kukuriku koalicija. Radilo se, podsjetimo, o savezu lijevoliberalnih stranaka, koje su 2011. godine pobijedile na parlamentarnim izborima. Nikad nije bilo sasvim jasno zašto su za mjesto osnivanja izabrale baš Kukuriku.

4. Marcellino, Zagreb

Vlasnik Marcellina Mario Čerhak predao je Državnom odvjetništvu videosnimku razgovora premijera Sanadera i šefa MOL-a Zsolta Hernadija, tijekom kojeg su dogovarali mito za prodaju dijela INA-e MOL-u. Snimka je uvrštena u sudski dokazni materijal. Ivo Sanader već je dugo u zatvoru, a Hernadi na tjeralici.

5. Tekka, Zagreb

Tekka je upravo razotkrila brutalne postupke Državnog inspektorata protiv restorana te je utjecala na promjenu takve prakse.

6. Tač, Zagreb

Tač je već dugo godina rezervni ured Zorana Milanovića. Milanović je ondje dolazio prije nego što je postao premijer, zatim za vrijeme premijerskog mandata, a osobito je zanimljivo da se u Taču susretao s bliskim suradnicima uoči početka izborne kampanje za predsjednika Republike.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.