Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je 11 pravila po kojima smiju raditi restorani, barovi i kafići

konobarica-maska

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak je objavio novih jedanaest mjera kojih se lokali moraju pridržavati u prodaji hrane u dostavi ili drive-in prodaji. Nakon što je Državni inspektorat uglavnom neopravdano na 30 dana zatvorio dvadesetak restorana u Hrvatskoj, pokazalo se da na razini državne uprave zapravo ne znaju po kojim uvjetima restorani tijekom karantene smiju raditi. Direktor Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za HRT je rekao da Krizni stožer počinje iduću fazu, postupno popuštanje mjera. Do otvaranja, ugostiteljski lokali radit će po slijedećih 11 pravila.

  1. Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu 
  2. Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. 
  3. Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanje razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca te prodavača međusobno ukoliko jedan naplaćuje a drugi izdaje 
  4. Preporuča se gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača
  5. Ukoliko je moguće, preporuča se plaćanje beskontaktnim karticama 
  6. Za postupak plaćanja gotovinom preporuča se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak a nakon svakog kupca se pult dezinficira 
  7. Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno) ukoliko to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti 
  8. Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze vidljiva mjesta. 
  9. Ukoliko je moguće preporuča se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska 
  10. Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti
  11. Ako je organiziran drive poštivati mjere navedene pod točkama 3, 7. i 10.
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.