Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAGLI PREOKRET Gordon Ramsay vraća na posao stotine ljudi kojima je dao otkaz

gordon-ramsay copy

Slavni britanski chef Gordon Ramsay s obitelji se povukao u izolaciju u svoju kuću u Cornwall, ali ni tamo nije mogao umaći bijesu javnosti. Susjedi su ga dočekali uvredama. Nekoliko dana prije nego je Ramsay došao u Cornwall, izbio je gadan skandal. Chef je odlučio otpustiti 500 zaposlenika nakon što je britanska vlada zbog pandemije korona virusa naredila zatvaranje svih restorana u zemlji. Način na koji je to učinio revoltirao je i njegove zaposlenike i građane.

Prva stvar koju je Ramsay učinio nakon uredbe o zatvaranju restorana bila je da se riješi ljudi. “Pozvali su nas na sastanak i samo obavijestili da naši ugovori više ne vrijede. Brutalno. Mnogi zaposlenici bili su u suzama zbog njegove odluke, najviše nas je zgrozio način na koji nas je tretirao. Tek poslije smo dobili mail da će nam biti plaćeno za rad do 17. travnja, rekla je novinarima zaposlenica jednog od njegovih restorana. 

Ramsayev kapital procjenjuje se na 140 milijuna funti. Njegovi restorani imaju ukupno 16 Michelinovih zvjezdica. “Toliko nam je žao što smo krvavo radili za njega, a on nas je tako olako odbacio, posebno danas kad nema što izgubiti ako nas zadrži,” komentirali su otpušteni Ramsayevi kuhari i poručili mu “Nadamo se da mirno spavaš, chefe.”

Ramsay je obavijestio javnost da ne zna kada će moći otvoriti restorane. Da bi se dva tjedna kasnije, mnogi su uvjereni zbog spašavanja imidža, predomislio. Britanskim novinarima javila se jedna od Ramsayevih otpuštenih suradnica i rekla da chef sve ljude ponovno zapošljava. “Riječ je o masovnoj kampanji,” objasnila je želeći ostati anonimna.

“Radila sam u sali u jednom od njegovih restorana. 20. ožujka sam, kao i mnogi moji kolege, dobila službenu obavijest da je moj ugovor otkazan i da sam na čekanju, što znači da imam pravo na još četiri tjedna godišnjeg. Dan ranije sve su nas okupili u Heddon Street Kitchenu, bilo nas je više od sto. Rekli su nam što se dogodilo, da možemo otići na godišnji ili na neplaćeno čekanje, što znači da nema nikakvih plaća do ponovnog otvaranja restorana.

Neki od kolega sve su ispričali novinarima i izbio je skandal. Jedan od razloga zašto se sve tako dogodilo jest to što je britanski premijer baš 20. ožujka objavio da će država sufinancirati 80 posto plaća iduća tri mjeseca. Oni tada to nisu znali i očito su se bojali da bez prihoda neće moći isplatiti nekoliko stotina plaća.

No, nakon dva tjedna nazvali su me s drugom obaviješću, da kompanija želi da se vratimo na posao, jer sada na raspolaganju imaju nove instrumente u okviru plana za spašavanje radnih mjesta koji je objavio premijer Boris Johnson- Među tim instrumetnima su i spomenute sufinancirane plaće za iduća tri mjeseca. To su vjerojatno napravili da smire situaciju. Mediji su trenutno protiv Ramsaya i nije mu u interesu izazivati nove sukobe. Ne vjerujem da je on sam donio odluku nas se vrati na posao. Ipak, poznajem ga osobno i mogu reći da je jako dobra osoba, iako mu je sada glavni biznis televizija,” rekla je Ramsayeva suradnica.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.