Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako u 8 koraka složiti špajzu tako da bacate manje hrane

spajza

Kako složiti špajzu. Pitanje koje možda nikad nije bio aktualnije nego sada kad skoro svaka kuća ima zalihe za koje možda i nema predviđen prostor, i kad intenzivno kuhamo kod kuće. Na špajzu ne možete primijeniti ni Marie Kondo metodu kojom se rješavate starih knjiga i odjeće, ni stare istočnjačke rituale Marine Abramović kojima iz vidokruga mičete svaku suvišnu stvar u kući. Slaganje špajze druga je problematika.

Dobro složena špajza bolje čuva hranu, olakšava kuhanje i sprečava pretjerano bacanje hrane. Koliko vam se puta dogodilo dakupite kutiju riže i dnu ladice nađete još dvije, ili da usred kuhanja shvatite da vam nedostaje važan začin? Ako dosad niste temeljito slagali špajzu, krenite temeljito. Isplatit će se. Pravila su zapravo razne strategije, možete ih mijenjati ili birati koju ćete primijeniti. Ono što je važno jest da vam u kuhinji sve mora biti intuitivno. Dakle, primijenite pravila ali tako da prate vaše navike i organizaciju kuhinje.

1. Izvadite sve iz špajze

Špajza nije mjesto za čuvanje namirnica s kojima ne znate što ćete. Zamislite da je kutija za alat. Sve složeno logično, samo ono što trebate, sve pri ruci. Počnite tako što ćete sve što imate u špajzi izvaditi van. Kad su police prazne, dobro ih očistite, možete ih i dezinficirati, sada sigurno imate neki dezinficijens u kući. Prvo pogledajte sve rokove trajanja na proizvodima. Kad kupujemo hranu, najnovije stvari imamo običaj stavljati naprijed, tako da lako zaboravimo stvari koje smo već trebali upotrijebiti i one propadnu na policama.  Sve što je isteklo odmah bacite. Sve što mjesecima niste koristili, bacite i ako rok nije istekao.  

2. Grupirajte slične proizvode

Proizvode grupirajte po kategorijama: za kolače i kruh, grickalice, mahunarke i sjemenke, začini i slično. Namirnice najčešće i koristimo, u kategorijama. Grupirajte namirnice onako kao ih koristite zajedno. Brašno sa šećerom, tjesteninu s pasatom, ili ako vam je to logičnije po prehrambenim kategorijama: umaci zajedno, tjestenina i riža zajedno, sirevi i mliječni proizvodi zajedno, praškaste namirnice zajedno…Sve ovisi kako vam je organizirana kuhinja i u čemu držite hranu. Ali grupiranje je uvijek dobra strategija. Imate ćete bolji pregled nad nabavom i zalihama i više stvari nadohvat ruke dok kuhate. Najvažnije je da .  

3. Stvorite dodatni prostor

Prostora u špajzi uvijek nedostaje. I uvijek se može stvoriti još malo. Neke stvari možete premjestiti. Otporne i suhe stvari poput kava, čajeva i grickalica mogu dobiti svoju ladicu ili ormarić. Ako s hranom držite posuđe ili tave, maknite ih.

4. Razmjestite police 

Pogledajte kako su vam namještene police. U većini ormara visina polica može se prilagoditi, police se mogu razmicati, dodavati i vaditi. Ako na polici držite niske posude, ne treba vam pola metra prostora do iduće. Umjesto drvenih, u visoke prostore možete staviti samostojeće žičane police. Ono što nikako ne treba raditi je slagati proizvode jedan na drugi.  Izgleda kao ekonomičnije korištenje prostora, ali samo onemogućuje normalno korištenje, proizvoda i prostora.  

5. Najčešće korištenu hranu stavite u visinu pogleda

Neka vam namirnice koje koristite svaki dan budu prve na oku. To su najjača mjesta u špajzi. Ako kolače pečete jednom mjesečno brašno i prašak za pecivo stavite negdje na najdonje police, ako svaki dan pečete kruh, brašno držite na srednjoj visini, gdje ga prvo vidite. Imate li djece u kući, ono što želite da mogu uzeti sami prilagodite njihovoj visini da mogu dohvatiti.

6. Dodajte držače i kontejnere

Nekoliko dobro izabranih dodataka može dramatično poboljšati situaciju u vašoj špajzi. Profesionalni chefovi koriste poluprozirne plastične kontejnere označene naljepnicama. Možete koristiti žičane košare, a za manja pakiranja okrugle police koje se okreću. Ako nemate dovoljno visine na policama, široki niski kontejneri su idealno rješenje. Ako ih dobro označite funkcionirat će kao savršeno uredni registri namirnica. U kutije stavljajte namirnice koje redovito nadopunjavate. Ne gomilajte kontejnere, jer ćete završiti s gomilom prazne plastike koja će zatrpati neki drugi dio kuhinje.  

7. Ne izbjegavajte staklo

Neke namirnice, poput palente, krušnih mrvica i slično, puno će dulje trajati u dobro zatvorenim staklenim posudama. Možete koristiti posebne staklene kontejnere za hranu ili naprosto dobro oprati tegle i staklene boce i koristiti ih za druge namirnice

8. Sve dobro označite

Kad kuhate i sastavljate spiskove za kupovinu, trebali biste imati tako dobar pregled nad špajzom da u par sekundi možete vidjeti koliko čega imate. Dobro složeni kontejneri s naljepnicama ključni su za to. Svaku namirnicu koja nije u originalnoj ambalaži označite, ako ih držite u dubokim ladicama naljepnice stavite na poklopce da ih vidite odozgo, a ako mislite da treba označite i police. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.