Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVI IZVJEŠTAJ Potražnja za kuharima i konobarima pala je čak 30 posto. Lani su bili među najtraženijima

konobar-bar

Epidemija korona virusa već sada dramatično mijenja hrvatsko tržište rada, tvrdi skupina stručnjaka s Ekonomskog Instituta u Zagrebu i iz Hrvatske udruge poslodavaca. U ožujku, kada ugostitelji, hoteli i trgovci tradicionalno masovno zapošljavaju za turističku sezonu, i kada mediji i političari tradicionalno komentiraju problem manjka radne snage u Hrvatskoj, potražnja za radnom snagom pala je 18,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je potražnja u veljači bila manja za 23,3 posto.

Epidemija je, stoji u izvještaju koji potpisuju Marina Tkalec, Iva Tomić, i Ivan Žilić, pogodila većinu dosad najtraženijih zanimanja, a posebno prodavače, kuhare i konobare, kojih se sada traži oko 30 posto manje.

Najviše je, zbog neizvjesne sudbine restorana, kafića i barova kojima je zabranjen rad, pala potražnja za kuharima (30 posto) i konobarima (20 posto), dok je potražnja za prodavačima pala za 27 posto. Potražnja je, s druge strane, dramatično porasla za zanimanjima izravno povezanima s pandemijom: za liječnicima (38 posto), medicinskim sestrama (10 posto) i farmaceutima (24 posto) dok je drugi pokretač potražnje bio zagrebački potres zbog kojega se sada traži 67 posto više zidara i 7 posto više građevinskih radnika nego u istom razdoblju lani.  Izvještaj je temeljen na Online Vacany Indexu (OVI). 

Riječ je o mjesečnom indeksu internetskih oglasa za posao koji je u suradnji s portalom MojPosao razvio Ekonomski institut u Zagrebu. Indeks se izrađuje prebrojavanjem novih oglasa za posao čiji rokovi za prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava.

Osnovna svrha OVI indeksa je pružanje pravovremenih informacija o potražnji za domaćem tržištu rada, ali i uočavanje trendova kroz nekliko parametara. Pokazalo se, podsjećaju autori izvještaja, da se OVI indeks pokazao relativno precizan u prikazu razmjera ekonomske krize u Hrvatskoj od 2008. do 2014, a sada, uslijed nezapamćene blokade ekonomskih aktivnosti, još je zanimljivije njegovo mjerenje namjere zapošljavanja, koje može dati određeni uvid u posljedice šoka koji su sigurnosne mjere i blokade izazvale na tržištu rada.

Jedini dio Hrvatske u kojemu se trenutno ne bilježi pad potražnje za radnom snagom u odnosu na prošlu godinu je istočna Hrvatska. Donosimo cijeli izvještaj, čije ažurirane verzije svaki mjesec možete potražiti OVDJE.  

Turizam Radna Snaga by Kult Plave kamenice on Scribd

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.