Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRVI TRIJUMF FINE DININGA U DOSTAVI Alinea je u samo nekoliko dana prodala čak 2000 jela

j-alinea

I glasoviti čikaški restoran Alinea, poznat po molekularnoj gastronomiji i tri Michelinove zvjezdice, ušao je u dostavu. Alinea za dostavu, naravno, ne priprema ultramoderna jela čudesnog dizajna, koja su chefa Granta Achatza učinila jednim od najvažnijih chefova današnjice. I Alinea za dostavu priprema klasike comfort fooda kao što je coq au vin, koji skupa s prilogom i desertom od tamne čokolade, košta 39,5 dolara što je smiješno jeftino za Alineine standarde.

Alinea je u prvih nekoliko dana dostave prodala oko 2000 jela. Nick Kokonas i Grant Achatz, partneri u restoranskoj grupi Alinea koja ima pet restorana, kažu da nikad nisu mislili da bi restoran tipa Alinee mogao tako brzo promijeniti strategiju i pretvoriti se u kuhinju za dostavu. “Naš je cilj napraviti profit koji možemo podijeliti timu, dakle rotirati zaposlenike tako da svi odrade barem pola radnog vremena. Svaki višak novca koji ostane nakon kupovine namirnica ide ljudima, dakle ne najmodavcima ni investitorima, nego zaposlenima,” napisao je Kokonas na Twitteru.

Canlis u Seattleu bio je prvi fine dining restoran u Americi koji je, još dok je Donald Trump pričao da ne vjeruje u korona virus, prešao na dostavu i svoj parking pretvorio u drive-tru. Danas Canlis za svoje popularne meksičke formate ima listu čekanja od 1700 ljudi. 

Rezultati ovog pivotiranja čine nam se fantastični, ali i indikativni za neke od segmenata restoranskog tržišta. Jasno je da ni ultimativni fine dining restorani u dostavi ne mogu ljudima osigurati pravo iskustvo visoke kuhinje. No, fine dining restorani mogu osigurati najviše tehničke standarde pripreme hrane i dobre sastojke, što je golema kvalitativna novost za cijelu industriju dostave, koja se bazira na jednostavnim kuharskim postupcima,i koja baš nikad nije koketirala s gastronomijom.

A sada Alinea kuha coq au vin, i dostavlja ga u velikim brojkama. Naravno, Alinein dostavni trijumf ne bi bio moguć bez velikog i bogatog tržišta. Hrvatsko je fine dining tržište malo i mnogo manje bogato, pa nitko ne može očekivati rezultate ni približne Alineinim. No, Alinein primjer pokazuje da i dostava iz Noela i ostalih hrvatskih fine dining restorana  može imati smisla.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.