Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Matoševićeva nova Alba potvrđuje da je 2019. možda bila najbolja berba za malvaziju u ovom desetljeću

matosevic-alba-2019

Milan Budinski, jedan od najkompetentnijih hrvatskih enologa, prošle je jeseni procijenio da bi berba 2019. kad je riječ o bijelim vinima, mogla biti jedna od najboljih u Istri unatrag desetak godina, u rangu s 2016.

Vina koja upravo kušamo potvrđuju tu procjenu. Prošli smo tjedan probali Laguninu Festigiu iz 2019. koja je skoro senzacionalna, duboka, bogata, uljasta ali uzorno svježa. U srijedu navečer probali smo još jedno izvrsno istarsko vino iz 2019. Riječ je o Matoševićevoj malvaziji Alba .

Malvazija Alba nije osobito reprezentativno vino Ivice Matoševića. Čovjek koji je izmislio vrijednosni i promotivni sustav istarskog vinarstva, već je desetljeće i pol puno više koncentriran na Grimalde i Antique.

alba

S druge strane, Matošević na raznim gastronomskim večerama pokazuje kako čak i bazične Albe mogu trajati deset do petnaest godina. Alba iz 2019. godine kao da prebacuje Matoševićev fokus, poslije dugo vremena, na njegovo osnovno vino.

Alba iz lanjske berbe blizu je briljantnom primjeru malvazije koja se sad može piti s velikim užitkom, ali koja će vjerojatno trajati dulje od desetljeća. Baš kao i Lagunina Festigia, i Matoševićeva Alba ekscentrično je intenzivna na nosu; uz bagrem i sirove bademe, jako se osjete cvjetne arome, zelene jabuke i nešto žutog ljetnog voća. Tekstura je uljasto kremasta, neobično bogata za tako mlado vino, a aftertaste traje dulje od trideset sekundi . Istodobno, vino je jako svježe i umjereno mineralno.

Budući da Matoševićevu Albu iz 2019. godine, koja sigurno vrijedi 90 ili koji bod više, još bar dva mjeseca nećemo moći piti u restoranima, nadamo se da je gospodin Matošević sa Sparom i Konzumom dogovorio masovnu distribuciju svoje nove malvazije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.