Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Južnoafrička Republika vinarima je dopustila berbu unatoč općoj karanteni

juznoafricka-vinogradi

Epidemija korone i karantena koja je uslijedila, stotine su južnoafričkih vinara zatekle usred berbe. Država je isprva poručila da berba neće biti moguća i preporučila vinarima da grožđe ostave na lozama. Sav rad u vinogradima i vinarijama je zabranjen, je vinska industrija proglašena “neesencijalnom.” Procjenjuje se da u južnoafričkim vinogradima treba pobrati još 20 posto grožđa.

Nakon žestoke borbe nacionalnog udruženja vinara Vinpro, vinarije su ipak dodane na popis državi “esencijalnih” tvrtki i odobreno im je da u iduća dva tjedna unatoč karanteni dovrše berbu, piše Drinks International. Vinpro, koji predstavlja 2500 južnoafričkih vinara i vinogradara, izišao je s jasnim argumentima o katastrofalnim društveno-ekonomskim posljedicama koje bi propast berbe mogla imati. Vlada je prihvatila argumente i u priopćenju o promjeni statusa vinske industrije objavila da su “aktivnosti berbe, žetve i skladištenja hrane esencijalne za sprečavanje gubitka primarnih poljoprivrednih dobara.”

Osim berbe, vinari očekuju da će im država dopustiti i vinifikaciju, ali to će vjerojatno zahtijevati još dogovora. Vinpro je u međuvremenu izborio i da radnici zaposleni u vinogradima i vinarijama dobiju status esencijalnih radnika, što znači posebne dozvole za kretanje i drugačiji status u programima pomoći. Južnoafrički vinari ne mogu prodavati niti prevoziti vino dok su na snazi sigurnosne epidemiološke mjere, što znači da neće moći isporučiti narudžbe pristigle u zadnja tri tjedna prije proglašenja karantene. Južnoafrička vinska industrija zapošljava 290 tisuća ljudi i donosi dvije milijarde od 350 milijardi dolara BDP-a. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.