Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Trgovački lanci dižu plaće za ožujak. Spar i Konzum zovu OPG-ove da se jave za otkup voća i povrća

hladnjaci-supermarket

Prije samo nekoliko mjeseci posao chefa smatrao se privilegiranim i bio dobro plaćen. Konobari su spadali u grupu deficitarnih zanimanja. Plaće su im zadnjih godina stalno rasle, čemu treba dodati napojnice, koje su neizbježne u boljim restoranima i barovima.

S druge strane, posao u supermarketu smatrao se socijalnim zanimanjem. Milijuni rečenica ispisani su i izrečeni o teškom društvenom položaju blagajnica i blagajnika u supermarketima, a veliki su lanci u zadnje vrijeme morali masovnije zapošljavati penzionere i studente, jer nitko više nije htio raditi u trgovinama A onda je epidemija sve promijenila. Posao blagajnika postao je još teži, jer moraju nastaviti raditi na prvoj liniji zaraze korona virusom, pod velikim pritiskom uspaničenih kupaca koji prazne police i posebnih sigurnosnih mjera.

Tri velika samoposlužna lanca, Spar, Lidl i Konzum, jučer su objavili da su podigli plaće svojim radnicima. Zaposleni u Sparu i Lidlu za ožujak dobivaju po 1500 kuna bonusa, a zaposleni u Konzumu 15 posto povišice. Što je apsolutno u redu: supermarketi bilježe najbolje rezultate ikad, a radnici u supermarketima izloženi su riziku zaraze, neovisno od svih mogućih oblika zaštite. I dok radnici u samoposluživanjima dobivaju bonuse i povišice, chefovi i konobari, nažalost, pune burze rada.

Nakon što su zatvorene tržnice, trgovački lanci Spar i Konzum pozvali su OPG-ove da se prijave za otkup voća i povrća za njiove supermarkete. Spar namjerava proširiti suradnju sa sadašnjih 40 OPG-ova, preko velikih distributera Marinade, Fragarije i Osatine, a Konzum proširuje suradnju sa 4 tisuće malih i velikih proizvođača i poziva OPG-ove da se jave za distribuciju preko PIK Vinkovaca, Marinade i Fragarije. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.