Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zmajska pivovara protiv epidemije se bori novim pivima s puno alkohola

Zmajska pivovara ovih je dana pustila u prodaju dva nova piva, s  prigodno visokim alkoholom. Riječ je o IPA Gone Wild, s ciklamasto lila  etiketom i 8,6 posto alkohola, i Tornadu s plavom etiketom i 8,3 posto alkohola. IPA Gone Wild spada u onih nekoliko najboljih, posve posebnih piva najvažnije hrvatske pivovare, poput RIS-a i  Russian Piratea.

Riječ je, dakle, o specijalnim niskotiražnim edicijama, koje spadaju u sam vrh svjetske pivske proizvodnje. IPA Gone Wild bazira se na tipičnoj Zmajskoj IPA-i koja je zatim odležana u drvenim bačvama, pa refermentirana u boci (poput, recimo, velikih belgijskih trapističkih piva). Rezultat je iznimno kompleksno pivo, koje je spojilo tipičnu gorčinu  i floralno citrusnu aromatičnost dobrih craft IPA, sa širokim, bogatim, raskošnim aromama kvasca koje gotovo da asociraju na miris i okus brioša u šampanjcu.

Jasno je, bez ikakve dvojbe, kako je riječ o najboljoj hrvatskoj IPI  do danas. Tornado s plavom etiiketom i sa 8,3 posto alkohola rođendansko je pivo Zmajske pivovare, lansirano 8. ožujka. Hrvatski fanovi ozbiljnih piva godinama su mogli piti Sierra Nevadin Tornado: Tornado je stil jakog alea, uglavnom baziran na sorti hmelja citra koji je žestoko, baš grejpovski gorak ali ima veliko moćno tijelo. Govoreći vinskim rječnikom, tornado podsjeća na  vrhunski sauvignon blanc iz barriquea.

Zmajski Tornado proizveden je od novozelandskog hmelja, ekstremno je svjež, jako aromatičan, s vrlo dugim aftertasteom.  Zamislite Pozoj poslije mjesec ili dva žestokog rada u teretani. 

Tornado se perfektno slaže s masnim sushijem, poput nigirija s jeguljom ili otorom. Kao i druge craft pivovare, Zmajska pivovara u vrijeme epidemije distribuira svoja piva na privatne kućne adrese. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.