Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LEO BOTTERI: Vladine mjere su loše. Mnogi poduzetnici ostat će bez pomoći

Leopold Botteri, osnivač brenda Uje i suvlasnik luksuznog butik hotela San Canzian u Bujama, na svom je Facebook profilu u srijedu upozorio na jedan aspekt Vladinih mjera pomoći gospodarstvu koji bi se mogao pokazati pogubnim za dio poduzetnika suočenih s krizom izazvano epidemijom korona virusa.

Vlada je u srijedu u Sabor uputila 63 mjere, od privremene odgode plaćanja poreza preko sufinanciranja plaća do izravnih subvencija, kojima namjerava ublažiti prvi udar krize. No, poduzetnici upozoravaju kako je riječ o nedovoljnim mjerama koje zapravo štite prihode državnog proračuna dok financijski teret krize ostavljaju poduzetnicima. Poduzetnike posebno brine što još uvijek nisu objavljene jasne informacije i kriteriji po kojima će država provoditi mjere pomoći, posebno mjeru sufinanciranja minimalne plaće za zaposlene koja je u ovom trenutku mnogim poslodavcima najvažnija uz suspenziju davanja. 

Security Check Required

null

“Svako daljnje odugovlačenje u jasnom informiranju poduzetnika hoće li država sufinancirati minimalnu plaću ugroženih poduzetnika je kalkuliranje s ciljem da što manje zaposlenika može koristiti tu mjeru, “ napisao je Botteri, “Brojni poduzetnici nemaju mogućnost čekati odluku i napravit će krivi potez, otpustiti nekog radnika i to će ih diskvalificirati za dobivanje sufinanciranja ili dobivanje povoljnih kredita”. Botteri upozorava da država kriterije mora objaviti odmah i da oni moraju biti posve jasni.  

“Birokrati u ovom trenutku smišljaju brojne kriterije i ograničenja, a nemaju mogućnost uvida u realno stanje. Nečijem je djelatniku istekao ugovor i zbog toga će on imati manje radnika nego mjesec prije, to ne smije biti isključujući faktor. Netko neće moći dokazati pad prihoda u ovoj godini jer u 3. mjesecu prošle godine nije ni radio, ni to ne smije biti isključujući faktor. Važno je upozoriti ljude da ne daju otkaze jer će ih to diskvalificirati. Nužna je jasna informacija kako bi poduzetnik mogao planirati i reagirati prije nego ga netko blokira. Brojni poduzetnici si ne mogu priuštiti niti otkaze jer moraju isplatiti velike otpremnine, a jednostavno nemaju sredstva na računu jer već u trećem mjesecu su trebali imati priljev, on je u potpunosti izostao, a moraju dati sami punu plaću za drugi mjesec”.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.