Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Francuzi su uveli službenu oznaku za prirodna vina

prirodna-vina-vinograd

Sada je službeno. Francuska je uvela oznaku  “Vin Méthode Nature” koju će nositi prirodna vina. Oznaku su potvrdile sve nadležne institucije, a za pravila koja definiraju prirodna vina s oznakom brinut će sindikat kojim trenutno predsjedava vina Jacques Carroget. 

Sindikat trenutno broji 250 članova udruženih u tri grupe, proizvođače, trgovce vinima i kupce. Kriteriji koje vino mora zadovoljiti da bi dobilo oznaku Vin Méthode Nature su slijedeća: grožđe mora biti iz biološkog uzgoja, berba mora biti ručna, uzgoj i vinifikacija bez ikakvih kemijskih preparata, aditiva ni tehnoloških intervencija. Jedna specifična kategorija ovakvih vina dopuštat će korištenje sumpora, maksimalno 30 miligrama po litri. 

Prirodna vina trenutno su najeksploatiraniji pojamu vinskoj industriji. I pod njim se prodaje sve i svašta, od tehnički neispravnih vina, do vina iz masovne industrijske proizvodnje. Francuzi novom oznakom žele uvesti reda u taj kaos i valorizirati moderno prirodno vinarstvo, jednu od najvažnijih stvari koja se dogodila vinskoj industriji u zadnjih barem pedeset godina.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Francuzi su uveli službenu oznaku za prirodna vina

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min