Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Francuzi su uveli službenu oznaku za prirodna vina

prirodna-vina-vinograd

Sada je službeno. Francuska je uvela oznaku  “Vin Méthode Nature” koju će nositi prirodna vina. Oznaku su potvrdile sve nadležne institucije, a za pravila koja definiraju prirodna vina s oznakom brinut će sindikat kojim trenutno predsjedava vina Jacques Carroget. 

Sindikat trenutno broji 250 članova udruženih u tri grupe, proizvođače, trgovce vinima i kupce. Kriteriji koje vino mora zadovoljiti da bi dobilo oznaku Vin Méthode Nature su slijedeća: grožđe mora biti iz biološkog uzgoja, berba mora biti ručna, uzgoj i vinifikacija bez ikakvih kemijskih preparata, aditiva ni tehnoloških intervencija. Jedna specifična kategorija ovakvih vina dopuštat će korištenje sumpora, maksimalno 30 miligrama po litri. 

Prirodna vina trenutno su najeksploatiraniji pojamu vinskoj industriji. I pod njim se prodaje sve i svašta, od tehnički neispravnih vina, do vina iz masovne industrijske proizvodnje. Francuzi novom oznakom žele uvesti reda u taj kaos i valorizirati moderno prirodno vinarstvo, jednu od najvažnijih stvari koja se dogodila vinskoj industriji u zadnjih barem pedeset godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.