Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KORONA VIRUS Talijani se žale da im Grčka na granici blokira stotine Grana Padano sireva

grana-padano1

Nisu samo sajamska sezona stradala zbog širenja korona virusa u Italiji. S novim problemima zbog strana od zaraze počela se suočavati i talijanska prehrambena industrija.

Talijanska agencija Ansa prije tri dana je objavila kako su Grci na svojoj granici počeli zaustavljati talijanske prehrambene proizvode i kako tone sira, tjestenine, vina i ostalog tamo čeka jer Grci od Talijana traže certifikate da hrana nije zaražena korona virusom. Europska komisija već je ranije objavila kako se promet prehrambenih proizvoda unutar EU ne smije ograničavati jer se korona virus ne prenosi hranom.

Konzorcij proizvođača Grane Padano objavio je priopćenje u kojem podsjeća da su zaustavljeni sirevi proizvedeni najmanje 10 mjeseci prije otkrića korona virusa u Italiji. “Biološki uvjeti zrenja Grana Padano sira, kao i svakog našeg odležanog proizvoda, onemogućuju razvoj bilo kojeg tipa virusa, pogotovo ne virusa koji se prenosi isključivo s čovjeka na čovjeka, kako je naglasila i Europska uprava za sigurnost hrane, a njoj pripada i Grčka,” izjavio je direktor konzorcija Stefano Berni.

Intervenirala je i ministrica poljoprivrede Teresa Bellanova. “Zahtjevi za certifikatima o sigurnosti talijanske hrane izolirani su incidenti, znakovi zlonamjernosti i špekulacija među trgovinskim partnerima koji nemaju veze s vladama. Rekli smo im jučer i još jače naglašavamo danas: S Italijom je sve u redu. Od tla i mora do stola, naša je hrana sigurna. Naši su proizvodi izvrsni i zdravi. Potrošači, talijanski i europski, mogu i trebaju konzumirati talijansku hranu potpuno mirno.”

Nakon dva dana, Grci su sve demantirali. Grčko veleposlanstvo u Italiji poslalo je diplomatsku notu u kojoj piše: “Što se tiče članaka objavljenih u Italiji, koji se odnose na nužnosti certifikata o nezaraženosti virusom Covid19 da bi se Grana Padano uvezao u Grčku, Veleposlanstvo Grčke u Rimu poručuje da grčke vlasti nisu izdale nikakvu sličnu direktivu niti preporuku.” Grčka čini 2,57 posto izvoza Grana Padana.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.